KRAFT

Esa gransker norske prisområder

GRANSKER PRISOMRÅDER: Eftas overvåkingsorgan Esa gransker om Norge har rett til å bruke prisområder for å få kraften fram på en effektiv måte.
GRANSKER PRISOMRÅDER: Eftas overvåkingsorgan Esa gransker om Norge har rett til å bruke prisområder for å få kraften fram på en effektiv måte. Bilde: Scanpix
Øyvind LieØyvind Lie
7. des. 2010 - 07:31

Etter de ekstreme pristoppene forrige vinter mottok Eftas overvåkingsorgan Esa en klage på Statnetts praksis med å opprette prisområder for å få strømmen til å flyte dit den trengs mest.

I januar opprettet Statnett et prisområde, NO2, i Sørvest-Norge. I mars opprettet Statnett enda et nytt område, NO5, i Vest-Norge. Norge har i dag fem prisområder.

Uten prisområder ville ikke strømmen vært dyrere for eksempel Midt-Norge enn i Oslo, men prisen ville vært den samme i hele Norge.

Klagen mente at Statnetts nye prisområder virker diskriminerende på kraftforbrukerne, og at prisområdene skaper usikkerhet for utenlandske aktører og begrenser deres investeringer i Norge. Esa ønsker ikke å offentliggjøre klagerens navn.

Les også: Nord Pool Spot slakter rapport

Forsvarer prisområdene

I juli svarte Olje- og energidepartementet (OED) Esa med at opprettelse av nye elspotområder har vært praksis i Norden siden 1991, og at det gir prissignaler som gjør at det blir lettere å håndtere regionale underskuddssituasjoner. Prissignalene kan gjøre at industri i underskuddsregioner, som Midt-Norge, velger å stenge ned produksjonen.

Utbygging av nytt nett hjelper mot såkalte flaskehalser i nettet på lang sikt. Men på kort sikt er elspotområdene et effektivt virkemiddel, mener OED.

Les også: Risikerer ekstrempriser til 2015

Hindrer sløsing

Prisområdene gjør at vannet i magasinene blir brukt på en effektiv måte for samfunnet, og ikke sløses bort ved at prisene i enkelte regioner er for lave slik at magasinene der tappes ned for fort, påpekte departementet.

OED konkluderte med at prisområdene er en effektiv metode for å håndtere flaskehalser, og at den er ikke-diskriminerende og transparent. Videre mente departementet at den ikke brøt med EU-regelverket eller hadde noen negative konsekvenser for det europeiske kraftmarkedet.

Les også: Nordisk og fransk kraftmarked kobles sammen

Ennå uavklart

Saken er ennå ikke avsluttet. I slutten av oktober en e-post til OED der de spør om det er noen eksplisitte kriterier som Statnett må ta hensyn til når de oppretter et nytt prisområde. Esa ville også vite hvorfor Statnett i enkelte tilfeller må gripe inn og begrense krafteksporten til Sverige, til tross for at vi har prisområder.

Esa opplyser til Teknisk Ukeblad at de er i ferd med å avslutte sine undersøkelser.

– Vi har ennå ikke tatt noen formell avgjørelse om hva vi skal gjøre videre i denne saken. Jeg kan heller ikke si når beslutningen tas, men det blir neppe før året er omme, skriver Raphaël Meyer ved Esas avdeling for saker som omhandler det indre marked.

Motkjøp

Opprettelse av prisområder er ikke den eneste måten å håndtere flaskehalser i strømnettet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Sverige har for eksempel kun ett prisområde for hele landet, og håndterer flaskehalser med såkalte motkjøp.

Når det oppstår flaskehalser, kjøper Svenska Kraftnät kraft på overskuddssiden av flaksehalsen og selgerkraft på underskuddssiden, slik at markedets omsetningsbehov blir tilfredsstilt samtidig som den fysiske kapasiteten i nettet utnyttes fullt ut.

Denne ordningen har blitt kritisert, og Sverige har vedtatt å innføre fire prisområder fra november neste år.

Les også: Alle reaktorer i gang

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.