Da vi testet Panasonic S30 mot slutten av fjoråret, ble vi skuffet. Den var overvektig og hadde utfordringer på bildesiden i rom med belysning.
Sjokket var derfor stort da vi fikk pakket opp 50ST50. Snakker om forvandling! Skjermen er meget slank, og har en ganske liten ramme som faktisk minner en del om fjortårets GT30 modell. Designen er kommet seg markant, og det er lite med denne som vitner om at det fortsatt er snakk om en ganske rimelig modell fra Panasonic.
Les også: Vi tester svære flatskjermer
Godt spesifisert
Selv om dette er en modell med en relativt lav prislapp, er det lite å si på utstyrsnivået.
Den kommer for eksempel med full Viera internettplattform slik de andre modellene har, og kan derfor også kobles til hjemmenettverket, enten kablet (anbefalt), eller trådløst via adapter (følger ikke med). Den har full støtte for 3D med aktive briller og full-HD for hvert øye. Briller følger ikke med. Som i fjor er briller kun med på toppmodellen.
En stor nyhet i år er utvidede kalibreringsmuligheter. Fjorårets modell hadde lite å by på for de som ville justere hvitbalanse (gråskala) eller fargerommet. I år er begge disse justeringsmulighetene på plass, sammen med gamma. Det gir helt andre muligheter til finjustere bildet. Gamme bruker man primært for å tilpasse bildet til lysforholdene i rommet, slik at man ikke går glipp av detaljer i de mørke områdene, selv når det er lys i rommet.
Skjermen kommer også med interpolering, en funksjon som setter inn ekstra bilder mellom de eksisterende for å gi en jevnere bildeflyt. Den har tre nivåer i tillegg til ”av”. Vi anbefaler som alltid at man prøver ut denne funksjonen selv, fordi den varierer fra kilde til kilde og fra film til film hvis man ønsker å ha denne slått på.
Oppsett og kalibrering
Panasonic har flere bildemoduser i menyene sine, og her er det viktig å velge rett. Dynamisk kan man enkelt og greit se bort fra. Det gir et iskaldt bilde som ikke har noe med virkeligheten å gjøre. Normalmoduset er betraktelig bedre, og kan fungere godt på nyheter og TV-sendinger.
Fargerommet er dog en del overdrevet. Den har også to moduser til, cinema og ekte kino-modus. Vi velger det sistnevnte. Det gir resultater som er rimelig tett på både D65 (gråskala) og Rec.709 fargerom. Man det kan hentes ut enda litt om man får skjermen kalibrert med profesjonelt måleutstyr.
Det man ikke får på denne skjermen sammenlignet med modellene over, er ISF-kalibreringsmuligheter. Her er det fortsatt snakk om de litt mer basisaktige funksjonene som 2 punkts hvitbalanse i stedet for 10 punkts og fargeromkorrigering for primærfarger, ikke sekundærfarger. Det er allikevel et kraftig steg fremover.
Les også:
LG lanserer fleksible skjermer
Disse får maks lyd ut av din iPhone
Bildemessige inntrykk
Det første vi legger merke til med ST50 er hvor mye bedre den er blitt i rom med litt lys. Faktisk tåler den nå ganske mye lys uten av bildet føles utvasket. Det var ikke tilfellet i fjor.
Den har også fått økt lysstyrke, noe som bidrar vesentlig til en økt følelse av dynamikk når man har lys på i rommet. Det absolutt sorte i et rom med lyset slått på oppleves fortsatt litt vassere på Samsung 46ES8000 som vi også har inne.
Vel og merke om man sitter i nøyaktig 90 graders vinkel på skjermen. På ST50 er ikke innsynsvinkel noe problem. Dette er da også en av de virkelige styrkene til plasmateknologien. Man kan sitte hvor som helst i stuen eller hjemmekinoen, og få nøyaktig det samme bildet som de som sitter rett foran skjermen.
Selv om bildet i opplyst rom var imponerende mye bedre en fjorårets modell, blir det til at vi kikker bort på lysbryteren på veggen. Skjer det noe magisk? Det gjør i grunnen det. Sortnivået på denne modellen er usannsynlig godt! Her snakker vi om like bra eller faktisk bedre enn fjorårets toppmodell VT30.
Jeg kjenner jeg begynner å tenke på Kuro-sort når jeg ser hvor fantastisk kontroll denne skjermen har på denne øvelsen. Dette er kanskje mindre overraskende enn måten den taklet lyse omgivelser på, men det vitner om at ST50 er en mye mer fullendt modell som fungerer optimalt i de fleste settinger.
Den har også fått en bildebehandling som holder mål, enten man skalerer opp fra 480i/576i, eller når det er 1080i signaler som skal de-interlaces, har bildemotoren i ST50 full kontroll på begivenhetene. Vi har heller ikke sett noe til graderinger, noe som tyder på at modellen også er forbedret på dette området.
På 3D er det ingenting å trekke for. Plasma har vært i førersetet siden 3D gjorde sitt inntog på hjemmemarkedet og har levert bildeopplevelsen uten crosstalk. Den økte lysstyrken gir også bedre dynamikk i 3D enn tidligere år.
Er det så ingen minus med denne skjermen? Vel, det er ikke mye. Det eneste vi kan trekke frem er at det fortsatt er glassfront på plasmaskjermer. Det betyr at den vil reflektere litt. Det er ikke spesielt mye og det er ikke plagsomt på noen måte, bare så det er sagt.
Om du lurer på hvordan lyden er i denne modellen, så er den helt grei, men det er tross alt flatskjermlyd. Det kan ikke sammenlignes med opplevelsen fra eksterne lydprodukter. Få demonstrert et hjemmekinoanlegg så skjønner du hva vi mener.
Lyden fungerer helt utmerket om man skal se på nyheter og slikt, men vi synes at film på Blu-ray fortjener å få brette seg ut i all sin prakt. Da må man også ha en lydopplevelse som står i stil med bildet.
Andre finesser
Som nevnt kommer ST30 med Viera internettplattform. Her finner man en mengde tilleggsfunksjoner, noen nyttige, andre litt unyttige. Panasonic har her også en egen 3D-applikasjon som er gratis. Her kan man se på 3D-bilder over nettet – noe om er praktisk siden det ikke er for mange 3D filmer på markedet.
Man finner selvsagt også sosiale medier, filmleie (SF Anytime), vær, nyheter og spill, for å nevne noe.
Konklusjon
Panasonic overrasker enormt med ST50, og danner med dette en ny referanse for middels rimelige skjermer.
Vi er mektig imponert over de endringene Panasonic har gjort for å heve kvaliteten på nær sagt alle punkter fra i fjor til i år, og spår at dette kommer til å bli en real storselger.
Pluss:
- Innsynsvinkel
- Bildekvaliteten
- Sortnivået
- Dynamikken i bildet
- Innstillingsmulighetene
Minus:
- Litt refleksjoner
Karakter: Terning 6
Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.
Les også:
3D-TV: Som å gå fra fra sorthvitt til farge-TV
Slik får du 1000 gratis tv-kanaler