- Det er vanskelig å se hva som er den røde tråden i myndighetenes energipolitikk. For oss er dette ubegripelige avslag, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.
I går ble det kjent at bare havvindparken Havsul I har fått konsesjon.
Det er det minst konfliktfylte av de tre prosjektene til Havgul AS.
Les også:
Første ja og nei til offshore vindkraft
Vil bruke 220 milliarder på havvind
Havsul I skal etter planen bestå av 78 vindmøller i havet utenfor Sandøy langs Romsdalskysten, med en årlig produksjon på nær 1 TWh.
Kriseregime
Lier-Hansen påpeker at avslagene ikke henger på greip, all den tid regjeringen ikke kommer unna de tøffe kravene til EU om økt produksjon av ny fornybar energi.
Energirådet har blant annet anbefalt regjeringen å bygge ut 40 TWh offshore vindkraft innen 2025.
- I Midt-Norge løses nå kraftsituasjonen med et kriseregime som bare er ment for ekstreme situasjoner. For 10 år siden ville dette vært utenkelig, vi er et land med massivt potensiale for kraftproduksjon. Nå søker store aktører om å få bygd ut store havvindprosjekter, og får knapt nok konsesjon til det. Skal vi løse situasjonen må vi tørre å si ja til disse prosjektene, raser Lier-Hansen.
Importbehov
Beredskapsleder for kraftforsyningen i Møre- og Romsdal, Svein Rodal, mener regionen ikke ville hatt et kraftproblem, dersom alle tre havvindparkene til Havgul hadde fått konsesjon.
- Kraftkrisen i Møre- og Romsdal ville vært avblåst den dagen disse anleggene hadde blitt satt i drift. Dersom det ikke kommer ny kraftproduksjon i regionen vil vi ha et importbehov på hele 8 TWh i 2015. Nå er større risiko for at vi må bruke de forurensende reservekraftverkene. Den situasjonen ønsker ingen å være i, sier Rodal.
Vil anke
Daglig leder Harald Dirdal i Havgul AS lar det skinne igjennom at avslagene fra NVE blir anket.
Lier-Hansen varsler at organisasjonen vil ligge tett på saken videre.
Når Havsul I blir utbygd, er imidlertid uklart. Dirdal påpeker at myndighetene må vedta gode nok rammebetingelser før de setter spaden i jorden.
- Hadde vi vært med i det svenske sertifikatmarkedet, hadde vi satt i gang i dag, sier Dirdal.
Les også:
Vil bruke 220 milliarder på havvind
12 vindparker satser offshore