T2

Et veldig godt PC-kjøp

TEST: Acer Aspire V5.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
3. juli 2012 - 20:54
Vis mer

Acer så ut til å ha mistet litt av drivet i PC-markedet etter tilsynelatende fallende kurver i flere salgsstatistikker.

Nye modellnavn

Selskapets nye norske ledelse forsikrer oss imidlertid om at de har solgt godt, og at statistikkfallet dreier seg om at de har hatt et stort varelager å selge ut, og derfor ikke har levert så mange nye maskiner til distributørene som tidligere.

Nå skal det være ryddet opp i, og selskapet har også ryddet opp i sin egen modellportefølje, med nye navn på maskinene som umiddelbart skal fortelle deg hvilket segment du har med å gjøre.

De tynneste og lekreste ultrabook-ene hører til S-serien, de tidligere TimelineX-modellene har blitt omdøpt til M-serien, mens V-serien inneholder volum-modellene - de litt billigere maskinene som gir ekstra god valuta for pengene.

Grei innmat

Maskinen vi har på testbenken i dag er modellen Acer Aspire V5, en relativt tynn og smekker 15-tommer som bør appellere til dem som ikke har enorme behov for ytelse, men likevel vil ha en maskin som kan gjøre "alt".

Innvendig finner vi nemlig en Intel Core i3-prosessor (Sandy Bridge), hele 6 GB RAM, Nvidia Geforce GT620M-grafikk kombinert med Intel HD 3000 i en Optimus-løsning og en roterende harddisk på 320 GB.

TEST: Samsung Series 9 - TEST: Den heftigste PC-en vi har testet i år

TEST: Toshiba P850 - TEST: Ivy Bridge imponerer

TYNN: Ikke helt på ultrabook-nivå, men likevel tynt fra Acer.
TYNN: Ikke helt på ultrabook-nivå, men likevel tynt fra Acer.

Plastdesign

Designet er helt og holdent gjort i plast, men Acer har gjort en god jobb med å gjøre maskinen fingermerkeresistent, og vi synes forsåvidt maskinen ser ganske pen ut.

Den er også en god del tynnere enn de fleste 15-tommere i folke-pc-klassen, og har en vekt på 2,6 kilo.

Gjennomsnittlig skjerm

Skjermen er av typen som ser ut til å være standardvarianten på absolutt alle PC-er under 6000 kroner - 1366x768 i oppløsning og belagt med blankt kontrastbelegg.

Skjermen er hva vi vil kalle "helt grei". Den har en helt gjennomsnittlig lysstyrke og helt dugelig kontrast, mens den lave oppløsningen gjør at pikslene blir relativt synlige på en såpass stor skjerm.

Lite nytt å melde på skjermfronten, med andre ord, men vi liker at lysstyrken kan justeres såpass langt ned om du for eksempel vil se film i mørket.

God pekeplate

Tastaturet er relativt grunt, men vi synes likevel det fungerer ganske bra. Vi savner litt trykkrespons for at det skal nå helt opp til de beste, men tastaturet er helt greit å skrive på, også for lengre tekster.

Hele denne testen er for eksempel skrevet direkte på Acer-en, som også har plass til et eget numerisk tastatur, men dessverre ikke til baklys. Det er synd, men heller ikke spesielt vanlig i denne prisklassen.

Synaptics-pekeplata er også god, noe vi også bemerket på Acer-ultrabooken Aspire S3 i fjor høst.

Den er passe dyp, har god respons både på en- og flerfingerklikk og misforstår sjelden hva vi vil frem til. Den er i tillegg stor og fin og har behagelig friksjon.

TEST: De beste TV-kjøpene

TEST: HP Omni 27 - TEST: iMac-utfordrer fra HP

GRUNT: Acer-tastaturet er litt for grunt, men likevel greit å skrive på.
GRUNT: Acer-tastaturet er litt for grunt, men likevel greit å skrive på.

Svak prosessor, grei grafikk

Acer Aspire V5  fås i totalt fire konfigurasjoner - i 14- og 15-tommer med og uten dedikert grafikk.

Vår var den største utgaven med dedikert grafikk, og vi vil betegne ytelsen som litt blandet - resultatene i våre testprogrammer vitner om at prosessoren ikke er blant de sterkeste, men den dedikerte grafikkbrikken gjør likevel at V5 er fullt brukbar til spill.

I Civilization 5 kan vi faktisk spille på kvalitetsnivå High og med kantutjevning aktivert, og fortsatt få mellom 30 og 35 bilder i sekundet.

På Medium havner vi mellom 50 og 60, mens bildefrekvensen stabilt ligger på 60 når vi setter kvalitetsnivået ned til Low.

Prosessoren er naturligvis ikke blant de kjappeste, så vi vil nok ikke anbefale å gå for de aller største kartene, men til små og mellomstore kart duger dette i massevis.

Fullt spillbar

I Skyrim får vi også rundt 60 bilder i sekundet på Low, rundt 35 på Medium og cirka 26 på High. Skyrim er dog ikke spesielt spillbart om du beveger deg under 30 bilder i sekundet, så vi vil anbefale at du maksimalt holder deg til Medium.

Geforce GT 620M er riktignok en innstegsmodell for bærbargrafikk, men den yter likevel noe bedre enn Intels nye integrerte HD4000-brikke, spesielt om du beveger deg over minimumsinnstillingene. Toshiba P850 ga oss for eksempel 20 bilder i sekundet på Medium i Skyrim, mens Aspire V5 altså gir cirka 35.

Begge nærmet seg 60 på Low.

Les også: Acer lanserer ultrabook med touchskjerm

1,34 kilo, 14 timer batteritid og optisk drev  

 

V5 koster under 5000 kroner, men har likevel en ganske spenstig design å by på.
V5 koster under 5000 kroner, men har likevel en ganske spenstig design å by på.

Kjipt batteri

Batterimessig er ikke Aspire V5 mye å skryte av, dessverre.

Den har bare et skrøpelig 37 Wh-batteri, og det holder til 3 timer og 13 minutter med full HD-video eller 3 timer og 44 minutter med produktivitet.

Ikke spesielt imponerende, og rundt en time mindre enn nevnte Toshiba P850 og Asus K55V, som vi har testet i det siste.

Aspire V5 er en relativt stillegående maskin. Den har en vifte som stort sett alltid går, men den høres ikke veldig godt om maskinen ikke blir tungt belastet.

Ved litt større trykk spinner den naturlig nok en god del opp, og da blir den straks mer hørbar, men fortsatt levelig.

Kanskje kunne den likevel med fordel også ha vært tonet litt ned også her, for maskinen blir aldri spesielt varm. Undertegnede kunne i det minste taklet en litt varmere maskin om det samtidig betød litt mindre viftestøy.

Skjermen er blank, og helt gjennomsnittlig for prissegmentet.
Skjermen er blank, og helt gjennomsnittlig for prissegmentet.

Greit med porter

Av tilkoblinger finner vi totalt tre USB-porter, hvorav én er av 3.0-typen, kombinert hodetelefon- og mikrofonport, HDMI i full størrelse og en kombinert port til ethernet og VGA, som krever en adapter.

Maskinen er rett og slett såpass smal at det ikke er plass til noen av dem i full størrelse, men det hadde vært praktisk med en dedikert adapterport til dem hver, i alle fall. DVD-brenner er for øvrig også på plass.

Konklusjon
Konklusjon

Konklusjon

Acer Aspire V5 er en PC for deg som vil ha en relativt billig 15-tommer, men ikke vil ta til takke med standardesign og -tykkelse.

Den er tynnere og lekrere enn gjennomsnittet i denne prisklassen, og kan også by på relativt god ytelse til en pris som ligger såvidt under 5000 kroner.

Tastaturet og pekeplata er i tillegg gode, og støynivået absolutt akseptabelt. Det vi har mest å utsette på er egentlig batteritiden, som vi vil påstå er noe under pari for en PC i 2012. Samtidig er det bare en tusenlapp opp til 15-tommere med Core i5- eller i7-innmat.

Med unntak av dette er dette faktisk rett så bra, og kanskje et omen om at ting er på riktig vei igjen for Acer?

TEST: Hvilken ultrabook skal jeg velge?

Slik blir en ultrabook til

Acer lanserer verdens tynneste ultrabook

Ny Macbook får superskjerm  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.