– Direktivet innebærer et svært omfattende og særlig alvorlig inngrep i den grunnleggende retten til respekt for privatlivet og til beskyttelse av personopplysninger, mener domstolen.
Den viser til at dette inngrepet ikke er begrenset til det "strengt nødvendige".
Les en oppsummering her.
Grunnleggende brudd
En av domstolens generaladvokater har tidligere slått fast at direktivet bryter med borgernes grunnleggende rettigheter.
Reglene er ment å harmonisere EØS-landenes regler for lagring av opplysninger til bruk i kampen mot organisert kriminalitet og terrorisme.
Reglene skapte mye debatt i Europa før det kom på plass i EU i 2006 i kjølvannet av terrorangrep i både London og Madrid.
Det har vært svært omstridt også i Norge, der det ikke er innført ennå til tross for vedtak i Stortinget.
Direktivet er opprinnelig klaget inn for retten i Irland og Østerrike, og saken er vist videre til EU-domstolen for avgjørelse.
Kartlegger detaljer
Dommen var klar tirsdag.
Her heter det at trafikkdata som samles inn gjør det mulig å få vite hvem som har hatt kommunikasjon med hvem og på hvilken måte.
Det samme gjelder varigheten på kontakten og hvor partene befant seg.
Kommunikasjonsdataene åpner for å kartlegge hvor ofte ulike personer har kontakt over en periode.
Samlet kan slik informasjon gi ganske presise opplysninger om privatlivet for de personene det gjelder.
Det handler om daglige rutiner, faste eller midlertidige oppholdssteder, sosiale relasjoner og omgangskretsen personene vanker i.
Venstre: Bør skrotes
– EU-dommen må få konsekvenser for norsk politikk. Regjeringen må sørge for at vi ikke innfører det personvernfiendtlige og næringsfiendtlige datalagringsdirektivet i Norge, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.
Hun varsler et stortingsforslag om å avvikle alle planer om å implementere reglene i Norge.
– Vi bør skrote hele datalagringsdirektivet. Det er dyrt og det legger til rette for informasjon på avveie. De millionene det koster, burde vi heller bruke til å styrke personvernet enn å svekke det, sier Grande.
– Jeg forutsetter at de partiene på Stortinget som var for innføringen av datalagringsdirektivet, tar EU-dommen inn over seg og snur i spørsmålet om innføring av DLD i Norge, sier hun.
SV: Høyre og Ap må snu
– Erklæringen fra EU-domstolen er en seier for personvern og mot overvåking. Regjeringen må avslutte arbeidet med å implementere datalagringsdirektivet umiddelbart, sier SV-leder Audun Lysbakken.
– Dommen viser at personvern-argumentene mot datalagringsdirektivet var gode og gjennomtenkte. Tilhengerne bør kritisk gjennomgå sine egne argumenter. Erklæringen fra EU-domstolen bør være en alvorlig vekker for Høyre og Arbeiderpartiet, som trumfet gjennom datalagringsdirektivet, mener Lysbakken.
Saken blir oppdatert.
Les også:
Slik skal Pirate Bay gjøre det umulig å blokkere nettsider