KRAFT

EU-domstolen: Elsertifikatmarkedet er ikke ulovlig likevel

Tillater nasjonale støttesystemer.

EU-domstolen har avgjort at det norsk-svenske elsertifikatmarkedet innebærer en importrestriksjon, men at det likevel er lovlig fordi det er viktig for å nå EUs klimamål.
EU-domstolen har avgjort at det norsk-svenske elsertifikatmarkedet innebærer en importrestriksjon, men at det likevel er lovlig fordi det er viktig for å nå EUs klimamål. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind LieJournalist
1. juli 2014 - 12:08

Som Teknisk Ukeblad skrev i mars, slo en foreløpig uttalelse fra EU-domstolen fast at en vindkraftprodusent på Åland har rett til å få elsertifikater fra det norsk-svenske markedet.

Bakgrunnen var at Sverige hadde nektet selskapet Åland Vindkraft elsertifikater fordi Åland ikke er en del av Sverige.

Den foreløpige uttalelsen fra EU-domstolen konkluderte med at det stred mot reglene for fri flyt av varer og tjenester å utelukke selskapet fra det norsk-svenske sertifikatmarkedet.

Hvis dommen ble stående, har fornybarprodusenter fryktet at de nasjonale støttesystemene for fornybar energi skulle undermineres, og at investorene ville vende seg bort fra fornybar kraft.

Les også: NVE vil unngå at nettselskaper kjøper dyrt fra «seg selv»

Kan puste ut

I dag kom den endelige dommen, og fornybarprodusentene kan puste lettet ut. EU-domstolen slo fast at det innebærer en importrestriksjon å nekte det ålandske selskapet elsertifikater.

Men denne restriksjonen er lovlig fordi den er nødvendig for å nå EUs klimamål for 2020.

Norwea-direktør Øistein Schmidt Galaaen er fornøyd, men ikke overrasket over avgjørelsen.

– EU-domstolen fastholder med dette investeringssikkerheten i elsertifikatmarkedet. Norge og Sverige har frivillig koordinert vår innsats for å nå 2020-målene, og har en avtale om å regulere om andre skal få komme inn og ta del i markedet. Om Åland skulle kommet inn uten å påta seg forpliktelser til å betale for måloppnåelsen, ville det underminere investorsikkerheten såvel som Norges, Sveriges og EUs måloppnåelse. Som vi har påpekt, er det derfor gode grunner til å hevde at dette er en legitim handelsbarriere, slik domstolen nå gjør, sier han til Teknisk Ukeblad.

Les også: «Skitten strøm» stopper tysk havvindpark

Spent på fremtiden

Argumentene i dommen støtter opp om argumentene Norge tidligere har spilt overfor domstolen.

Galaaen er imidlertid spent på hvilke føringer dommen eventuelt vil legge for støtteregimer etter 2020.

– Frem mot 2020 kan og bør industrien forholde oss til «kjørereglene» for støtteregimer og målsetninger fra fornybardirektivet. Men nå pågår det en intens og spennende debatt i EU om hvordan støtteregimer kan bli mer koordinerte, mer kostnadseffektive og mer markedsorienterte. Det blir spennende å se hvordan fornybar energi integreres i krafmarkedet i tiden etter 2020, sier Galaaen.

Den europeiske solcelleindustriforeningen EPIA er også fornøyd.

– Det er et viktig signal for investorene at domstolen slår så tydelig fast at fornybardirektivet er gyldig. Europeisk lovgivning forblir like solid som før, og medlemslandene har det de trenger for å leve opp til sine bindene mål, uttaler foreningens politske direktør, Frauke Thies, i en pressemelding.

Les også:

Shell krever 659 millioner for strømutkobling på Nyhamna

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Elbilene er kastet ut av kollektivfeltene i Bjørvika

Gigantisk havvindpark skal fôre 820.000 britiske husstander med strøm  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.