INDUSTRI

EU straffer elfyrte beredere

FORBUDT: Direkte elektrisk oppvarmede varmtvannsberedere over 200 liter blir forbudt mens beredere på 150 liter blir merket C.
FORBUDT: Direkte elektrisk oppvarmede varmtvannsberedere over 200 liter blir forbudt mens beredere på 150 liter blir merket C. Bilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
8. feb. 2011 - 07:14

Økodesigndirektivet skal fremme energieffektivitet for produkter som bruker energi.

Nå kommer de konkrete kravene for varmtvannsberedere, og konsekvensene kan bli dramatiske for beredere fra 200 liter.

– Direkte elektrisk oppvarmede beredere fra 200 liter blir forbudt mens beredere på 150 liter blir merket C, sier adm. direktør Sigurd Braathen i OSO Hotwater.

Beredere på 200 liter utgjør ca. 43 prosent av det norske markedet. Volumer over dette utgjør ca. sju prosent, ifølge OSO Hotwater. Dette direktivet vil kun få konsekvenser for nye beredere.

OSO-gründeren Reidar Braathen (75): Miljømillionæren

Passer dårlig

Økodesigndirektivet stiller krav til produsenter av mange typer utstyr som skal leveres til EU og EØS-området. Det er et overordnet direktiv – i tillegg kommer forordninger på hver enkelt produktgruppe. Direktivet er vedtatt av Stortinget. Her kommer elektrisitet svært dårlig ut.

– EU har tatt utgangspunkt i at el i Europa for en stor del lages ved hjelp av gass eller kull. Det gjør at el-en kommer dårligere ut enn det vi mener er riktig her i Norge, hvor vi produserer el fra vannkraft, sier seksjonssjef i NVE, Birger Bergesen.

KOSTBART: Fredrik Haga, teknologidirektør og Sigurd Braathen, adm. direktør i OSO Hotwater frykter at det nye EU-direktivet vil koste norske forbrukere dyrt. mona sprenger

Andre energikilder

Konsekvensen blir at vanlige varmtvannsberederne over 200 liter må ha en annen energikilde i tillegg til elektrisitet.

– Det er mulig å koble til andre energikilder som ulike varmepumper, fjernvarme, sol eller gass, sier Braathen.

– I mange EU-land er gass tilgjengelig der folk bor, og det kan være fornuftig å bruk gass til oppvarming av vann, sier Bergesen, som mener at dette blir en langt dyrere løsning for norske forbrukere.

– Vi har et energisystem basert på el, mens vi har ikke et utbygget gassnett.

Fjernvarme: Fjernvarme: <br/> – Som å velge et litt dyrere kjøkken

Kostbart

OSO Hotwater bekrefter at prisene vil øke for norske forbrukere:

– Dette direktivet vil fjerne de masseproduserte berederne som vi har presset prisene på i mange år. Vi vil få mye dyrere beredere og kostnadene for sluttbruker vil øke, sier Braathen.

DÅRLIG: - EU har tatt utgangspunkt i at el i Europa for en stor del lages ved hjelp av gass eller kull. Det gjør at el-en kommer dårligere ut enn det vi mener er riktig her i Norge, hvor vi produserer el fra vannkraft, sier seksjonssjef i NVE, Birger Bergesen. mona sprenger

– Sløsing med ressurser

– Hvor mye er det snakk om?

– Det kommer an på. I sentrale strøk kan man velge fjernvarme. På steder uten fjernvarme kan man velge mellom varmepumpe, sol eller gass, svarer teknologidirektør i OSO Hotwater Fredik Haga.

– En varmepumpeinstallasjon vil koste om lag 150 000 kroner. Det samme vil jordvarme. Sol topper trolig denne listen.

– Et annet alternativ er å seriekoble mindre beredere, men det er sløsing med ressurser. Vi mener at dette ikke er nødvendig, understreker Sigurd Braathen.

STRAFFET: - Slik det ser ut nå blir el straffet uavhengig av om det er produsert av ren vannkraft, sier Sigurd Braathen. Mona Sprenger

– Strøm renest

Heller ikke adm. direktør Thomas Buskoven i produsenten Høiax er overbevist om at dette er en god løsning:

– Jeg er ikke veldig overbevist om at dette er veldig bra for det norske markedet. Noe av det reneste man kan bruke i Norge er jo strøm.

Les også: Dansk-Norsk samarbeid om varmepumper

– Dårligere løsning

Norsk Teknologi har engasjert seg i denne saken:

– Sett med norske øyne er dette helt absurd, mener næringspolitisk direktør Tore Strandskog.

– Vannkraft har en betydelig høyere energieffektivitet enn gass. Hvis vi skal konvertere til gass, gir det lavere energieffektivitet og er en dårligere løsning for klimaet, sier Strandskog

Han mener at hovedutfordringen er at Norge ikke er medlem av EU og derfor ikke en del av beslutningsprosessene.

STOR DEL; 200 liter bereder utgjør ca. 43 prosent av det norske markedet. Volumer over dette utgjør ca. 7 prosent, ifølge OSO Hotwater. mona sprenger

Ikke stemmerett

– Norske myndigheter har vært aktive for å forklare at de foreslåtte kravene ikke passer for norske forhold. Siden vi ikke er medlem av EU har vi talerett, men ikke stemmerett, sier Birger Bergesen i NVE. Han forteller at det er flere land som har reagert på de nye kravene:

– Blant annet har Sverige, Finland, Østerrike og flere land i Øst-Europa pekt på hvor skjevt de nye reglene vil kunne slå ut. Vi har god kontakt om dette med noen av disse landene som er med i EU.

Les også:

Rammer andre produkter

NVE og flere bransjeorganisasjoner jobber nå sammen for å fremme Norges syn, forteller Strandskog. Norsk Teknologi frykter at det ikke bare er varmtvannsberederen som vil bli rammet av direktivet:

– Det neste kan bli komfyrer, panelovner og griller. Her er det en rekke produkter som det er naturlig å bruke el til i Norge. I verste fall blir vi nødt til å ta i bruk gass, som har en lavere energieffektivitet og høyere klimautslipp.

– Det er mye riktig i det som skjer i regi av EU, men det er ikke nødvendigvis riktig for Norge. Slik det ser ut nå blir el straffet uavhengig av om det er produsert av ren vannkraft, sier Sigurd Braathen.

Det er ennå usikkert når denne forordningen vil tre i kraft.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.