Kommisjonen har nå sendt et klageskriv til selskapene der anklagene legges fram. Selskapene som anklages for kartellvirksomhet, leverer undersjøiske og underjordiske kraftkabler og produkter og tjenester som har med dette å gjøre.
«Kommisjonen er bekymret for at produsentene kan ha hatt en hemmelig forståelse om å dele markeder og kunder for undersjøiske og underjordiske kraftkabelprosjekter mellom seg og å fikse priser i EØS-området», heter det i en pressemelding fra Kommisjonen.
Den understreker at prisen på kablene har direkte påvirkning på folk strømpris.
Les også: Statnett skjerper etikk-kravene
Razzia
I januar 2009 gjennomførte EU-kommisjonen uannonserte inspeksjoner hos en rekke kabelprodusenter, som ga grunnlag for å gå videre med saken.
Det er et såkalt «Statement of Objections» som kabelprodusentene nå har mottatt. Det er et formelt steg i Kommisjonens etterforskning av om brudd på kartellregelverket har funnet sted.
Selskapene kan nå gå gjennom anklagedokumentene og komme med kommentarer både til Kommisjonen og de nasjonale konkurransetilsynene.
Kommisjonen ønsker ikke å gå ut med navn på selskapene, og understreker at de er uskyldige inntil det motsatte er bevist.
Les også: Foreslår å opprette Statkabel
Saftige bøter
Hvis Kommisjonen konkluderer med at kartellregelverket er brutt. kan selskapene få bøter på opptil ti prosent av sin årlige omsetning på verdensbasis.
Teknisk Ukeblad har stilt en rekke spørsmål til EU-kommisjonen om saken. Blant annet ønsket vi å få vite hvordan samarbeidet er organisert, om det for eksempel har foregått på toppsjefnivå. Og om Norge har blitt utsatt for prisfiksingen.
Men Kommisjonens pressetalskvinne Amelia Torres sier til Teknisk Ukeblad at det ennå ikke er tatt noen beslutning i saken, og at det er for tidlig å gi flere opplysninger enn det som kommer fram i pressemeldingen.
Les også: Ønsker ikke politisere nettutviklingsplanen
Omfattende anklager
ABB bekrefter i en egen pressemelding at de er ett av de 12 selskapene som granskes for ulovlig prissamarbeid. Selskapet skriver at det samarbeider med EU-kommisjonen om granskningen.
«ABB ønsker rettferdig og åpen konkurranse i alle verdens markeder. ABB-selskaper og deres ansatte har ikke tillatelse til å delta i noen aktiviteter som svekker konkurranse eller andre ulovlig eller uetisk oppførsel. ABB har nulltoleranse når det gjelder ulovlig og uetisk oppførsel», heter det i meldingen.
Nexans bekrefter også at de er et av de 12 selskapene som anklages for ulovlig prissamarbeid. Selskapet skriver i en pressemelding at anklagene fra EU-kommisjonen er omfattende og komplekse, og at den skal studeres nøye. Så skal Nexans gi EU-kommisjonen svar i løpet av året.
Les også: Europa risikerer å tape