Great Place to Work Institute har kåret Europas 100 beste arbeidsplasser via en spørreundersøkelse blant tusen bedrifter i 15 land, melder Dagens Næringsliv.
Ferrari best
Europas aller beste arbeidsplass er ifølge analyseselskapet den italienske bilprodusenten Ferrari. Dette skal skyldes et arbeidsmiljø med stor vekt på kvalitet i alle ledd, hevder juryen.
Ansatte kan booke en leilighet i en landsby ved siden av hovedkvarteret og benytte seg av gratis legesjekk for hele familien.
De kan også benytte selskapets helsesenter og treningsstudio, i tillegg til bank, reisebyrå, eiendomsmegler og egen vaktmester som foretar hjemmebesøk hos de ansatte.
Syv norske, Sas på topp
På topp i Norge finner vi Sas Institute, som leverer programvare og tjenester til businessmarkedet. Markedsdirektør Gunilla Resare er svært fornøyd med førsteplassen.
– Vi har jobbet langsiktig med flere forskjellige tiltak for å skape arbeidsglede. Alt fra å skape en balanse mellom jobb og fritid, få meningsfulle arbeidsoppgaver og god støtte og support fra ledelsen, sier hun til TU.no
Resare forteller at Sas Institute vektlegger sosial trivsel i selskapet.
– Vi har innført en rekke hyggelige tiltak som for eksempel firmahytte, fredagspils og massasje. Vi ser også en direkte kobling mellom våre gode økonomiske resultater og at våre medarbeidere trives, sier Resare.
Alle medarbeiderne eier
Medarbeiderne i IT-selskapet Kantega, som ble nummer 2 i undersøkelsen, tror selv at suksessen hovedsaklig skyldes felles eierskap og flat struktur. Alle som begynner i selskapet får nemlig tilbud om en eierandel, og andelen blir justert slik at alle eier like mye.
Utbyttet var i fjor på 150 000 kroner per person. Utskiftningsprosenten hos selskapet er også minimal, en trend som går igjen hos de aller fleste på topp 100-listen.
Lavt sykefravær
Mange andre trekk går også igjen blant de 100 beste bedriftene:
- 91 prosent av arbeidstagerne sier de stortrives på jobben.
- Sykdomsfraværet er halvparten av gjennomsnittet i de respektive landene, noe som gir betydelig lavere kostnader.
- Andelen som slutter frivillig er svært lav. Norges andel på 6,8 prosent er likevel noe høyere enn i resten av Europa.
- Langt høyere kvinneandel enn gjennomsnittet. 46 prosent generelt og 22 prosent blant topplederne.
- Ofte stor etnisk blanding innad i bedriften.
- Større andel av funksjonshemmede i toppbedriftene. Dette gjelder ikke i Norge, hvor andelen kun er 0,1 prosent.