Denne uken møtes norsk og internasjonal oljeindustri i Stavanger. ONS-arrangøren fortjener ros for å ha valgt et djervt motto med «confronting energy paradoxes».
Hydrokarboner utgjør fortsatt 85 prosent av verdens energiforsyning, men nå investerer for eksempel Tyskland og Storbritannia enorme summer i fornybare kilder som sol og vind.
Samtidig har USA funnet så mye skifergass at de kan bli selvforsynt med energi.
I fraværet av en global klimaavtale skjer det store endringer i verdens energiforsyning.
Norsk oljeindustri har godt av å bli utfordret på flere av de paradoksene som preger energipolitikken.
Et annet og mer pragmatisk paradoks er oljeindustriens kostnadsoverskridelser. Bare på fire av utbyggingsprosjektene på norsk sokkel er overskridelsene over 40 milliarder. Dette er helt uakseptabelt.
Stadig flere selskaper velger utenlandske anbud fordi de er billligst og fordi kapasiteten er sprengt i Norge. Yme-plattformen ble bygd i Abu Dhabi. Nå står den tom ute i Nordsjøen og risikerer å ende på skraphaugen før den er tatt i bruk.
De utenlandske verftene kjenner ikke godt nok de krav som stilles til plattformer og utstyr som skal ut på norsk sokkel. Dessuten er kvalitetskontrollen for dårlig når det gjelder kontrakter og oppfølging .
Et annet stort problem er borekostnadene som har gått helt av skaftet på grunn av mangel på rigger og strenge regler for å ta i bruk utenlandske rigger på norsk sokkel. I tillegg kommer arbeidstidsbestemmelser som er blitt avleggs, men som ikke lar seg endre over natta.
Denne sommeren har noen av landets mest kjente økonomer diskutert oljeindustriens effekt på samfunnsutviklingen. Noen mener at regjeringen må iverksette tiltak for å bremse investeringene.
Det er ingen god løsning. Norsk oljeproduksjon er halvert siden 2000, og nå dreier det meste av investeringene seg om å få mer ut av allerede utbygde felt. Ekofisk vil gi Norge milliardinntekter i nye 40 år.
Hovedutfordringen for norsk industri er lønnsnivået. Mangel på teknologer medfører at oljeselskaper og leverandørbedrifter overbyr hverandre på lønn. Resultatet er at noen bransjer og det offentlige tappes for mye god kompetanse.
Olje- og energiminister Ola Borten Moe mener mye kompetent arbeidskraft kan hentes fra Sør-Europa, men det er et lettvint svar. Vi trenger en strategi både for å få utdannet flere teknologer og for å få flere eldre i arbeid.
Men det viktigste er større kostnadsbevissthet på alle nivåer.
Bakgrunn: Disse prosjektene sprekker med 40 milliarder
Les også:
Dette har gått galt med Goliat