– Antallet utdannede ingeniører går ned under rødgrønn ledelse. Det ser riktignok ut som trenden er i ferd med å snu, men vi er ennå ikke på 2005-nivå, sier Tord Lien (FrP), 2. nestleder i Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomite.
I 2005 fullførte 3612 kandidater teknologi- eller ingeniørutdanning i det norske utdanningssystemet.
Utdannings-Norge: Høyskolene kan forsvinne
Færre uteksaminert
Etter flere års nedgang steg tallet til 3572 i 2010. Men i 2011 ligger det an til at "kun" 3168 kandidater fullfører teknologi- eller ingeniørutdanning.
– Regjeringen sitter og ser på at behovet for ingeniører og andre med realfaglig bakgrunn øker. Store oljefunn i Nordsjøen og ambisjoner i Barentshavet vil føre til enda større behov. At mange av de kommunalt ansatte ingeniørene nærmer seg slutten av yrkeskarrieren gjør ikke saken bedre, sier Lien til Teknisk Ukeblad.
Han mener kompetansemangelen gjør det vanskelig for å regjeringen nå egne mål på flere områder, deriblant klimatiltak,oljeutvinning og bygging av infrastruktur.
– Regjeringen velger å møte denne utviklingen med fullstendig handlingslammelse, sier Fremskrittsparti-representanten.
Vil ha statlige eliteskoler for realfag
Nye kontorer
Han vil etablere flere studieplasser innen teknologiske fag. Han vil også satse på å få flere ungdommer til å ta R2-matematikk i videregående skole.
Han foreslår også at Utlendingsdirektoratet tar grep.
– Det må bli enklere å rekruttere ingeniører til akademia og oljenæringen fra land utenfor EØS-området. For å legge til rette for dette bør UDI etablere servicekontorer i Bergen, Trondheim og i Harstad / Tromsø, sier Lien.
Arbeiderpartiets Marianne Aasen er ikke enig.
Les saken: – Vi er ikke handlingslammet