OLJE OG GASS

Fant opp unik ventilteknologi i garasjen. Nå har han vunnet prestisjetung innovasjonspris

Alf Egil Stensen laget prototypen til FluidCom i garasjen i Stavanger. Nå har han fått lønn for strevet i form av innovasjonsprisen for små og mellomstore selskaper på ONS.
Alf Egil Stensen laget prototypen til FluidCom i garasjen i Stavanger. Nå har han fått lønn for strevet i form av innovasjonsprisen for små og mellomstore selskaper på ONS. Bilde: Eirik Helland Urke
Ina AndersenIna AndersenJournalist
30. aug. 2016 - 13:21

Etter lenge å ha jobbet med kjemikalie-injisering fikk Alf Egil Stensen i 2008 en idé som han valgte å prøve ut i garasjen hjemme på Tasta i Stavanger.

Prototypen han lagde, viste seg å fungere. Ideen var å gjøre den manuelle doseringen av kjemikalier i offshoreoperasjoner automatisk, slik at doseringen ble riktig og kunne styres fra plattform, kontrollrom eller fra land.

Tirsdag ble selskapet hans, TechInvent, tildelt ONS sin SME Innovation Award, innovasjonsprisen for små og mellomstore teknologibedrifter, for sin FluidCom-teknologi. 

Tre ansatte

TechInvent er absolutt en liten bedrift, med kun tre ansatte, inkludert Stensen selv

Bakgrunnen for teknologien hans er at oljeproduksjon hele tiden har behov for injeksjon av kjemikalier, til et titalls forskjellige formål: Enten for å hindre korrosjon i produksjonsanlegget, for å dempe skum, forbedre separasjonsprosessen, eller for å hindre oppbygging av såkalt scaling i rørene.

– Utfordringen har vært å holde stabil injeksjonsrate uavhengig av temperaturvariasjoner. Kjemikaliene går gjennom rør på plattformen, fra tanker og pumper, og de blir utsatt for vær og vind og varierende temperatur. Dette kan påvirke viskositeten på kjemikaliene, som igjen gir ustabilitet i flowratene, har gründeren tidligere forklart til Teknisk Ukeblad. 

Kveilerørsboring er tatt i bruk på en pilotbrønn på Butch-feltet. Nå har teknologien vunnet innovasjonsprisen for store selskaper på ONS. <i>Foto: Centrica</i>
Kveilerørsboring er tatt i bruk på en pilotbrønn på Butch-feltet. Nå har teknologien vunnet innovasjonsprisen for store selskaper på ONS. Foto: Centrica

Justerer manuelt

I dag er de fleste av systemene manuelt justerte, og det går folk og passer på at alt blir dosert riktig.

– Dette må stilles på tre-fire ganger i døgnet. Man har da en referanseflowmåler som står montert i systemet og man må kjøre kjemikalieflowen gjennom måleren og se hvor mye som går. Deretter må ventilen kalibreres slik at man får riktig mengde.

– Det er en god del arbeid med dette. Bare på Statfjord er det et tresifret antall injeksjonspunkter, sa Stensen.

Noe av poenget med FluidCom er å unngå unøyaktig dosering som forårsaker feil og lite optimale effekter i prosessen.

Svevde på skyer

Island Offshore og Centrica stakk av med innovasjonsprisen for store selskaper, for sin Riser-less Coil Tubing Drilling-teknologi.

Da Teknisk Ukeblad skrev om denne kuriøse saken, ble det omtalt som en verdensnyhet. Centrica meldte om at boremannskapene deres svevde på skyer etter at teknologien fungerte.

Riser-less Coil Tubing Drilling ble tatt i bruk i forbindelse med Butch-funnet, og boremetoden gjorde at selskapet kunne bore både billigere og tryggere enn vanlig.

Her mottar Island Offshore og Centrica Innovasjonsprisen på ONS. <i>Foto: Eirik Helland Urke</i>
Her mottar Island Offshore og Centrica Innovasjonsprisen på ONS. Foto: Eirik Helland Urke

Løsningen – også kalt kveilerørsboring – ble hentet etter at Island Offshore brukte boremetoden på vegne av Statens Vegvesen på Rogfast-prosjektet.

Etter at vi gjennomførte Rogfast-prosjektet med stor suksess, hadde vi i samme øyeblikk kvalifisert teknologien vår. Da opplevde vi at det våknet en del folk i oljeselskapene, fortalte Per Buset, avdelingsleder for topphullsboring i Island Offshore.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.