KRAFT

– Får ikke problemer med aminteknologien

Jannicke Nilsen
5. okt. 2010 - 11:30

Aker Clean Carbon mener de har eliminert problemet når det kommer til utslipp av helsefarlige aminer fra CO2-fangst.

Likevel går det fram av Statsbudsjettet for 2011 at regjeringen og Statoil er bekymret for risikoen knyttet til CO2-fangst med aminteknologi på Mongstad.

Regjeringen åpner derfor for å ta inn andre teknologier, noe som kan føre til ytterligere utsettelser i regjeringens månelandingsprosjekt.

Miljøstiftelsen Bellona stusser over regjeringens motiver, når de trekker fram aminteknologien som et problem.

Overrasket

– Bekymringen når det kommer til aminutslipp er veldig håndterbar. Jeg synes det er overraskende at regjeringen regjeringen bruker dette som begrunnelse for mulige utsettelser, sier nestleder i Bellona, Marius Holm.

Bellona følger utviklingen av CO2-håndtering tett, både i Norge og i EU, og mener industrien er på god vei til å få kontroll over aminutslipp fra CO2-rensing.

Ny kunnskap?

– Det er vanskelig å se hva slags ny kunnskap Statoil og myndighetene sitter på her. Vi har god dialog med både industri- og forsningsmiljøene på dette feltet, og begge parter mener at aminutslipp ikke er noe man vil få problemer med.

Det er Aker Clean Carbon som jobber med utviklingen av CO2-rensing basert på aminteknologien i forbindelse med Mongstad-prosjektet.

– Utslippsproblemet er løst

Da Teknisk Ukeblad i juni i år skrev om arbeidet med selskapets CO2-håndteringsprosjekt, uttalte teknisk sjef Oscar Graff at aminproblemet var løst.

Aminteknologien er imidlertid lite kostnads- og energieffektiv i utgangspunktet. Ny rensing av utslippene på renseanlegget vil gjøre teknologien enda dyrere.

Les saken: – Vi har løst aminproblemet

Det har så langt ikke lyktes Teknisk Ukeblad å få en kommentar fra Aker Clean Carbon på regjeringens skepsis mot selskapets teknologi.

Vanlig teknologi

– Helsefarlige utslipp fra industriprosesser til luft skal tas veldig alvorlig. Det var dette Bellona startet sin virksomhet med. Men det er veldig vanlig at industrielle prosesser fører til potensielt farlige stoffer, og det er like vanlig å utvikle teknologi for å unngå at dette kommer ut i lufta folk puster. Men har Statoil grunnlag for en annen vurdering, må de selvfølgelig gjøre videre undersøkelser, sier Holm.

Les også: Ny adresse for månelandingen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.