Ubåten, som har rundt 67 tonn kvikksølv om bord, ligger i to deler på 145 og 160 meters dyp. Stortinget har tidligere fattet vedtak om heving, men mandag støttet det rødgrønne flertallet regjeringen i at det er nødvendig med nye utredninger.
Opposisjonen tolket vedtaket som om regjeringen er på vei bort fra hevingsvedtaket. Mindretallet stoler på rapporter fra blant andre Lloyds og Veritas om at heving er forsvarlig og vil at hevingen skal gjennomføres så snart som mulig. Opposisjonen understreket også at en utsettelse vil øke faren for utslipp av kvikksølv.
Flere alternativ
I forslaget til nye utredninger blir det presentert flere ulike alternativ fra å ikke gjøre noe som helst til full tildekking. Statsråden slo fast at alternativet om ikke å gjøre noe som helst er tatt med av formelle grunner og helt uaktuelt.
– Regjeringen har aldri gått bort fra beslutningen om at ubåten skal heves. Men det vil være uheldig å stå uten alternativer dersom det viser seg at heving likevel ikke er mulig. Uansett må det tildekking til fordi havbunnen er forurenset, sa Berg-Hansen.
– Ingenting ligger fast
– Hvorfor utrede full tildekning og delvis tildekning når det er en metode regjeringen ikke har tenkt å bruke, spurte saksordføreren Arne Sortevik (Frp).
Han var langt fra overbevist om at heving vil bli resultatet. Frp mener det hele er et narrespill for å slippe å heve båten.
– Ingenting ligger fast i denne saken, og alt har endret seg underveis, sa Sortevik.
Ifølge den opprinnelige planen skulle hevingen tatt til sommeren 2011, men tidspunktet er utsatt på ubestemt tid.
– Ubåten skal heves så raskt som mulig og så sikkert og trygt som mulig, sa Berg-Hansen mandag.