Erna Solberg ligger an til å gjøre et brakvalg blant norske ingeniører.
Hele 43 prosent av ingeniørene svarer at de vil stemme Høyre ved høstens stortingsvalg.
30 prosent av de spurte oppga at de stemte Høyre ved 2009-valget, og i tilsvarende undersøkelse som ble holdt før forrige stortingsvalg ville 17 prosent stemme Høyre.
Undersøkelsen er utført av Ipsos MMI på oppdrag for Nitos medlemsblad Nito Refleks. Undersøkelsen er gjennomført for fjerde gang.
Les også: Slik blir Norge uten ny olje
Liker Erna mer enn folk flest
Ingeniørenes oppslutning rundt Høyre er langt kraftigere enn hos folk flest.
Til sammenlikning fikk Høyre 31,2 prosent oppslutning i VGs partibarometer for samme periode som ingeniør-undersøkelsen ble laget.
I VGs ferskeste partibarometer får Høyre en oppslutning på 27,7 prosent.
Ap og Frp taper
Arbeiderpartiet rykker ned på andreplass sammenliknet med forrige valgundersøkelse blant ingeniørene. Partiet har i årets undersøkelse en oppslutning på 31 prosent sammenliknet med 38 prosent for fire år siden. Til sammenlikning opplyser 37 prosent av ingeniørene i årets undersøkelse at de stemte Ap ved 2009-valget.
Frps oppslutning i ingeniørkretser er svekket, skal vi tro undersøkelsen. I år får de en oppslutning på fem prosent, og havner på samme nivå som småpartiene SV, Senterpartiet og Venstre. I undersøkelsen før 2009-valget svarte 25 prosent at de ville stemme Frp. På den annen side svarer kun seks prosent i årets undersøkelse at de stemte Frp ved forrige stortingsvalg.
«Høyre stjeler, som i befolkningen ellers, stemmer fra Frp. Av medlemmer som har bestemt seg for parti og som oppgir å ha stemt Frp i 2009, vil 42 % stemme Høyre i år», heter det i Ipsos MMIs kommentarer til undersøkelsen.
Solberg-regjering på andreplass
Undersøkelsen gir også svar på hvilke regjeringsalternativer ingeniørene foretrekker. På toppen av listen er fremdeles konstellasjonen i Stoltenberg-regjeringen med Ap, SV og Sp. 24 prosent svarer at de ønsker denne regjeringen.
En ren Solberg-regjering kommer på andreplass på listen over regjeringskonstellasjonene Nito-medlemmene ønsker seg.
Dette betyr imidlertid ikke at en overveldende majoritet av Nito-medlemmene vil beholde den rødgrønne regjeringen. 54 prosent ønsker en eller annen form for borgerlig regjering. Men svarene er spredd ut over flere ulike borgerlige regjeringsalternativer (se faktaboks).
Les også: – Viktigere med flere ingeniører enn bedre ingeniører
Samler seg om de store
– Det er tydelig at ingeniørene samler seg om de to store, Arbeiderpartiet og Høyre, sier Nito-president Trond Markussen om undersøkelsen i medlemsbladet.
– Dette henger nok sammen med at våre medlemmer søker forutsigbarhet og er langsiktige i tankegangen, mener han.
Nito-president Trond Markussen understreker at organisasjonen er partipolitisk uavhengig og at de støtter partiene fra sak til sak alt etter hva de mener er best for medlemmene.
Nito-presidenten forklarer Høyres fremgang blant ingeniørene slik:
– Opposisjonen har i valgkampen snakket varmt om saker vi vet er viktige for ingeniørene, slik som samferdsel og utdanning. Nito er som sagt en partipolitisk uavhengig organisasjon, og vi kommer til å følge opp alle relevante valgløfter uavhengig av hvem som sitter med makten etter 9. september. Det er alltid vanskeligere å sitte i posisjon enn opposisjon, sier han.
Ingeniørene vil stemme
Undersøkelsen viser at ingenørene tilsynelatende er interessert i valget.
– Det mest oppsiktsvekkende og gledelige er at ingeniørenes høye oppslutning om å bruke stemmeretten vedvarer, sier han
Markussen henviser til at hele 89 prosent av de spurte sier at de helt sikkert kommer til å stemme ved årets valg
– Ser man på spørsmålet fra stortingsvalget i 2009 så er det 85 prosent som oppgir at de stemte, og i en undersøkelse blant Nito Studentene i vår var det også hele 85,5 prosent som sa at de ville benytte stemmeretten.
Prioriterer arbeidsliv og utdanning
Markussen forteller at arbeidsliv og utdanning er organisasjonens prioriterte fanesaker under årets valg.
– Som landets største fagorganisasjon for ingeniører er det blant annet viktig for oss å tenke på arbeidsvilkår for dagens ingeniører, samtidig som vi må tenke på fremtiden, sier Markussens om prioriteringen.
Han forteller at de har gått igjennom samtlige partiprogram med ingeniørøyne.
Undersøkelsen er basert på intervju med 407 Nito-medlemmer i uke 27 i juli. 81 prosent av de spurte er menn og 19 prosent er kvinner.
Tekna har ikke laget noen liknende undersøkelse.
Les også:
5 av 10 skoler mangler en plan for å heve realfagkompetansen
– Umulig å forholde seg til energipolitikk som svinger i takt med oljeprisen