SAMFERDSEL

Festivalkaos: Mottok tre måneder med nedbør på ett døgn

Den verdenskjente festivalen Burning Mani USA har de siste dagene mottatt enorme nedbørsmengder.

En kvinne vasser i gjørme etter regnværet som har gjort Burning Man-festivalen til en enda mer spesiell opplevelse enn normalt for de rundt 70.000 deltakerne.
En kvinne vasser i gjørme etter regnværet som har gjort Burning Man-festivalen til en enda mer spesiell opplevelse enn normalt for de rundt 70.000 deltakerne. TREVOR HUGHES/USA TODAY NETWORK
4. sep. 2023 - 08:13

Bare fredag skal det ha kommet rundt 24 millimeter - noe som tilsvarer tre normalmåneder i delstaten Nevada. Styrtregnet har skapt et gjørmekaos uten like på den amerikanske festivalen. 

– Det ventes mer regn de neste dagene, og forholdene ventes ikke å bedres tilstrekkelig til at kjøretøy kan ta seg inn, sier en representant for US Bureau of Land Management ifølge lokale medier.

Tørreste delstat

Det er unntakstilstander på den myteomspunnede festivalen i ørkenen nord-øst for Reno i Nevada i USA. Festivalen samler kunst- og kulturinteresserte fra hele verden, og har siden 80-tallet endt med brenningen av en 12 meter høy mannsfigur. 

Ifølge CNN skal én festivaldeltaker ha måttet bøte med livet i kaoset der 70.000 festivaldeltakere er strandet på festivalområdet Black Rock City etter at styrtregnet har stengt både veiene inn og ut av området.

Område hvor utglindningen av elvebredden har fortsatt etter at uværet Hans sist høst forårsaket ras.
Les også

Vegvesenet: : Tar grep etter ny skredfare

Nevada er til vanlig den tørreste staten i hele USA, og i den nordvestlige delen av delstaten er august og september normalt sett månedene med minst regn.

Flere kjendisdeltakere har dokumentert gjørmekaoset på Instagram og X. Chris Rock og elektronikaartisten Diplo har måttet vasse åtte kilometer gjennom gjørmen for å unnslippe festivalområdet. 

Deltakerne flest bruker søppelsekker godt trukket opp over beina for å holde den verste gjørma unna huden. 

Burning Man har også tiltrukket seg nordmenn de siste årene. I 2017 deltok finansmannen Stein Erik Hagen på kulturbegivenheten. Som en souvenir kjøpte han Oslo-treet på festivalen som nå har sitt hjem i Trettenparken på Filipstad.

Tidspunkt for planlagt gjenåpning av gamle og nye E6 ved Stenungsund i Sverige, som ble rammet av kvikkleireskred 23. september i 2023, er høsten 2024.
Les også

Sverige: Tre pågrepet etter kvikkleireskred

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.