T2

Fet lyd på veggen

TEST: JBL Cinema SB 400 lydplanke.

JBL Cinema SB 400 har trådløs subwoofer og gir bra lyd for pengene.
JBL Cinema SB 400 har trådløs subwoofer og gir bra lyd for pengene. Bilde: JBL
28. juli 2013 - 17:07
Vis mer

Lydplanker er populært. Sett opp mot ytelsesforbedringen tar de liten plass, og de koster ikke all verden. SB 400 er den største lydplanken fra JBL, og er den eneste som kommer med en dedikert subwoofer.

Den er i tillegg trådløs, slik at man unngår kabelstrekk. Det eneste man trenger er tilgang til en stikkontakt.

Cinema SB 400 har i motsetning til lydplanken fra Klipsch, som vi testet nylig, HDMI-kontakter. Den har 3 innganger og en utgang.

ARC

Utgangen støtter ARC slik at man også kan hente lyden direkte fra TV-en. Det betyr også at man kan koble kilder til TV-ens HDMI-innganger og få lyden ut på anlegget.

Dermed øker man den totale mengden mulige HDMI-tilkoblinger. ARC funger på den måten at når lydplanken er av, kommer lyden i TV-ens høyttalere.

Med en gang man skrur på lydplanken kobles TV-høyttalerne bort, og lyden kommer fra planken.

TEST: Sonos Playbar: En drøm for alle som får angst av kabler

Oppsett

I bunn og grunn er det bare to måter å gjøre monteringen. Enten henger man den på veggen med den medfølgende veggbraketten, eller så plasserer man den foran TV-en på benken.

Det sitter en bryter på baksiden som man skal sette til riktig posisjon i forhold til monteringen. Dette på grunn av lydtuningen. Subwooferen plasserer man der man ønsker, men vi vil anbefale at den plasseres på samme vegg for et mer homogent lydbilde.

Illusjonen fungerer åpenbart best om all lyd kommer fra det samme stedet. Har man en TV med ARC-funksjon holder det med en HDMI-kabel mellom TV-en og lydplanken.

Har man ikke dette må man også koble til den medfølgende optiske kabelen. Har ikke TV-en denne kontakten heller, følger det også med en vanlig RCA analog stereokabel.

Monterer man på vegg vil vi anbefale at man også kjøper en kabelskinne å plassere kablene i. Det ser mye stiligere ut enn når det henger en klase med kabler ned fra TV-en.

Om man ønsker kan lydplanken lære seg volumkodene fra din vanlige fjernkontroll. På denne måten kan man justere volum med TV-ens fjernkontroll.

TEST: 8 solide trådløse høyttalere

Løfter lyden

Selv om Philips-TV-en vi bruker den sammen med har OK lyd til en TV å være, er det ingen tvil om at JBL SB 400 gir et helt annet lydfundament.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Sagt opp ulovlig i verneperioden
Sagt opp ulovlig i verneperioden

Det første man legger merke til er den krystallklare dialogen. Dialog er viktig på film og TV, og det er definitivt viktig at denne fremstår med tyngde og klarhet.

Den dedikerte subwooferen fyller rimelig fint opp i de nedre oktaver, men som det ofte er med slik enheter så kan man ved enkelte anledninger høre at lyden kommer fra subwooferen.

Om så er tilfelle kan dette reduseres ved å senke delefrekvensen litt. Den er justerbar fra 40 til 200Hz. Når vi senket den til 80Hz falt det hele mer til ro og bassen ble mer i ett med lydplanken.

SB400 kommer også med blåtannmottaker. Dette er meget praktisk, fordi den da kan kobles til både PC, Mac, smarttelefoner og nettbrett.

Det eneste merkelige her er at man kun kan velge blåtann ved å trykke på en knapp på selve lydplanken. Inngangen kan ikke velges med den medfølgende fjernkontrollen. Et merkelig valg.

Ser man bort fra det er det faktisk en ganske fin musikkopplevelse, og denne overgår strengt tatt det meste av de mindre streaminghøyttalerne som finnes. Størrelsen og subwooferen bidrar selvsagt positivt til størrelsen på lydbildet.

TEST: PSB W1/W3: Flotte lydopplevelser på veggen

Konklusjon

JBL SB 400 er en fin lydoppgradering, og den kommer med en hyggelig prislapp sammenlignet med konkurrenter som Klipsch HD Theater SB-3 som koster 2500 kroner mer, uten å gi så veldig mye bedre lyd.

Blåtannfunksjonen er et smart tillegg som gjør denne enheten til noe mer enn bare en TV-høyttaler.

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les også:

TEST: Test av tre rimelige hjemmekinoreceivere

– En av fedrelandets mest gjennomførte hjemmekinoer  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.