TUMENER

Fiasko for norsk havvind

LEDER: Det er verken marked eller rammebetingelser for å satse på vindkraft i Norge.

MISTER STØTTE: DNV har vurdert Statoils forskning på havvind som unyttig for norsk sokkel, og dermed må selskapet betale forskningen av egen lomme. Her illustrert av Hywind.
MISTER STØTTE: DNV har vurdert Statoils forskning på havvind som unyttig for norsk sokkel, og dermed må selskapet betale forskningen av egen lomme. Her illustrert av Hywind. Bilde: Trude Refsahl / StatoilHydro
22. mai 2014 - 10:02

I havet utenfor Karmøy står en enslig Hywind-turbin.

Statoil ønsket å demonstrere at selskapet kunne bli en teknologileverandør for produksjon av ren energi og investerte 400 millioner til utvikling og bygging av en slik flytende vindturbin.

Hywind-konseptet som i sin tid ble utviklet av Norsk Hydro, har produsert jevnt og trutt uten store driftsforstyrrelser siden oppstart høsten 2009. Men Hywind er også symbolet på at lite eller ingenting har skjedd for å satse på offshore vindkraft i Norge etter at den kom i produksjon.

Optimismen var stor etter Hywind. General Electric skulle etablere forskningssenter i Oslo og testsenter for havvindturbiner i Verdal. Et år senere ble dette avviklet.

Historien om hvorfor Sway Turbine er slått konkurs handler om en gründer og en idé, forskning og utvikling av et nytt havvindturbin-konsept, men også like mye om manglende økonomisk støtte i form av bred taushet fra industrielle partnere.

Det er ikke gitt at Sway Turbine-konseptet er teknisk godt nok. Trolig burde man satset på en pilot og utviklet turbinkapasiteten steg for steg.

Konkursen er likevel et trist bilde på at vi ikke klarer å overføre kompetanse fra olje- og gassindustrien for å ta en ledende posisjon på havvind i verdensmarkedet, slik politikerne snakker så varmt om.

Statoil er et av selskapene som har investert i Sway, men vil ikke utvikle konseptet videre. Noe annet kunne vi heller ikke forvente. Statoil har gjort nye, store funn av olje og gass og må redusere sine altfor høye kostnader på drift og utbygging av nye felt.

På den måten blir aksjonærene tilfredsstilt. Lønnsomheten vil avgjøre om selskapet neste år går videre med en plan om fem nye Hywind-turbiner utenfor Skottland.

Organisasjonen Intsok, som er opprettet for å promotere den norske leverandørindustrien internasjonalt, uttalte nylig at den ikke så noen synergier mellom havvind og olje- og gassproduksjon. 

Det er rene ord for pengene, men lite framtidsrettet. Flere norske leverandører til olje og gass-industrien har allerede vist at de kan levere utstyr til havvindparker i utlandet hvor dette er et voksende marked.

Les også: Nå sier leverandørindustrien nei takk til havvind

Miljøorganisasjoner og forskere mener Norge burde satse på store havvindparker og starte omstillingen mot mer fornybar energiproduksjon.

Regjeringens rådgivende organ, Energi21, skal i juni overrekke sitt forslag til nasjonal strategi for utvikling og kommersialisering av ny klimavennlig teknologi. Et av forslagene er å bygge fire nye flytende turbiner rundt Hywind som et demonstrasjonsprosjekt.

Tenk det – hele fire nye turbiner skal vise verden at vi har kompetanse på havvind!

Vi minner om at Hywind ble bygget i Finland uten et eneste bidrag fra norsk industri.

Sannheten er at det i dag ikke er marked eller politisk vilje til å etablere rammebetingelser for å satse på vindkraft i Norge, verken på land eller til havs.

Les også: Energi 21 vil ha Hywind til Norge

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.