KARRIERE

Fikk tips om ledig stilling i kommentarfeltet – en uke senere var den ledige ingeniøren ansatt

Tor Olav Aakre (til venstre) fra Jørpeland utenfor Stavanger var arbeidsledig, etter å ha mistet lærlingjobben han tok, fordi han ikke fikk seg jobb som byggingeniør. Etter et tips i kommentarfeltet i en TU-artikkel er han nå ansatt som saksbehandler i Snillfjord kommune i Sør-Trøndelag. .
Tor Olav Aakre (til venstre) fra Jørpeland utenfor Stavanger var arbeidsledig, etter å ha mistet lærlingjobben han tok, fordi han ikke fikk seg jobb som byggingeniør. Etter et tips i kommentarfeltet i en TU-artikkel er han nå ansatt som saksbehandler i Snillfjord kommune i Sør-Trøndelag. . Bilde: Ina Steen Andersen
Ina AndersenIna AndersenJournalist
27. mars 2016 - 10:01

I februar skrev Teknisk Ukeblad om den nyutdannede byggingeniøren Tor Olav Aakre fra Rogaland, som hadde gått arbeidsledig siden han avsluttet studiene ni måneder tidligere – til tross for at han hadde søkt på stillinger over hele landet.  

I en periode jobbet han til og med som lærling i et byggfirma for å ha en inntekt, men selv det var han blitt permittert fra

I kommentarfeltet under artikkelen var det en ingeniør bosatt i Sør-Trøndelag som tipset om en ledig stilling  som byggesaksbehandler hos sin arbeidsgiver, i Snillfjord kommune. 

En knapp uke senere var Aakre ansatt, og har nå flyttet til Sør-Trøndelag. 

Ansatt én uke senere

–  Det er helt topp, jeg ser mye lysere på fremtiden nå. Det viser bare at alt er mulig og at det er viktig å prøve å engasjere seg mest mulig, så ordner det seg til slutt, sier ingeniøren til Teknisk Ukeblad. 

Etter å ha lest kommentaren til artikkelen om ham, tok Aakre kontakt med ingeniøren som hadde tipset om den ledige stillingen. 

– Jeg snakket litt med ham, og ble vist videre til rådmannen i kommunen. Han ba meg sende søknad og CV, og etter kort tid ble jeg kalt inn til intervju. En liten uke etterpå var jeg ansatt, forteller han. 

En uke etter det igjen hadde han flyttet til Snillfjord, en liten kommune omkring én time fra Trondheim, hvor han aldri hadde vært og ikke kjente noen.  

– De ønsket å ansette noen så snart som mulig, og jeg var klar på at jeg kunne begynne med en gang. Jeg måtte bare kaste meg uti det, sier Aakre.

Bratt læringskurve

 Og så langt trives den ferske ingeniøren godt. 

– Jobben er litt utenfor selve utdannelsen min, men den kommer godt med likevel. Det er en bratt læringskurve, med mye lovverk og regler å sette seg inn i. I tillegg får du mye ansvar, siden det er en liten kommune. Samtidig tror jeg jobben gir veldig god erfaring, poengterer Aakre. 

Han satser på å bli værende i Snillfjord i noen år.

– Det vil alltid være behov for personer med kompetanse innen byggesaksbehandling, både i det offentlige og det private. Jeg tror jeg vil kunne stille ganske sterkt fremover  med den erfaringen , påpeker han.  

Var langt nede

Da artikkelen ble publisert i slutten av februar var Aakre langt nede. Det var stor kamp om de ledige jobbene som var, og han fikk ingen napp noe sted. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Jeg blir tafatt. Du får stadig nye slag i trynet. De som var ferdig utdannet året før meg fikk jobbtilbud lenge før de var ferdig med utdannelsen. Nå har jeg gått ledig siden juni. Det er en stor kontrast. Det er deprimerende og tungt, sa han om situasjonen.

Nå er han svært glad for at han ikke trenger å gå ledig lenger. 

– Det gikk heldigvis ikke altfor lang tid fra jeg ble permittert til jeg fikk meg jobb, for det går ikke lang tid før du føler deg langt nede. Nå kan jeg i stedet glede meg over ny jobb, jeg tror det blir veldig bra, påpeker den nyansatte byggesaksbehandleren. 

Og han angrer på ingen måte at han turte å stikke seg litt frem. 

– Jeg tok en sjanse, og det lønte seg. Du føler deg kanskje litt blottlagt der og da, men det viser jo at det hjelper, understreker Aakre.  

Ingen kvalifiserte søkere

Rådmannen i Snillfjord kommune, Arild Risvik, forklarer at søknadsfristen til stillingen egentlig var gått ut, da Aakre tok kontakt. 

– Det var noen dager etter fristen, men vi hadde ikke fått noen kvalifiserte søkere til stillingen. Så det var flaks at vi fikk kontakt med ham i kommentarfeltet til artikkelen, sier han til Teknisk Ukeblad. 

Risvik påpeker at det ikke er mange som har den riktige utdanningen, selv om det nå er mange ledige ingeniører i markedet. 

– Det har vært problem også tidligere å finne kvalifiserte søkere til denne typen stillinger. Selv om det er mange ledige ingeniører som følge av oljekrisen, så er det få med byggfag, spesielt her hvor det er et stort trykk i markedet med mange store byggeprosjekter for tiden, forklarer han. 

Snillfjord er for øvrig ikke den eneste kommunen i Norge som sliter med å få tak i ingeniører. Fremdeles synes nesten 50 prosent av norske kommuner at det er vanskelig å få tak i kvalifiserte teknologer

Dermed synes Risvik det er ekstra kjekt at Aakre våget å flytte til oljekriserammede Rogaland til Sør-Trøndelag. 

– Han er jo nyutdannet og uerfaren, men samtidig er det slik at alle må begynne et sted. Og vi håper og tror at han vil opparbeide seg god erfaring og kompetanse her hos oss, påpeker rådmannen. 

Ingeniørledigheten synker

Arbeidsledigheten i Rogaland har økt enormt de siste par årene. Fra å være fylket med lavest ledighet, ligger Rogaland nå på topp, på 4,7 prosent. 

Ved utgangen av februar var 1796 innen ingeniør- og ikt-fag arbeidsledige i Rogaland. Det er en økning på hele 129 prosent bare det siste året.

Den to siste månedene har det riktignok vært en liten nedgang i ingeniørledigheten. Fra februar til mars var 81 færre ingeniører i arbeidsledighetsstatistikken.  

En av dem er en fornøyd Tor Olav Aakre.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.