KRAFT

Fire ganger røk rørledningen til småkraftverket. Nå krever eierne millionerstatning fra produsenten

Produsenten hevder de startet i feil ende da de bygget rørledningen.

Føssa kraftverk byttet 1206 meter av totalt 2220 meter rørgate etter at koblinger røk fire ganger. Nå krever de erstatning.
Føssa kraftverk byttet 1206 meter av totalt 2220 meter rørgate etter at koblinger røk fire ganger. Nå krever de erstatning. Bilde: Faksimile
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
3. feb. 2015 - 13:58

Én måned etter prøvestart i 2011 fosset vannet ut fra rørgaten på Føssa kraftverk. Årsaken var at en muffe - en kobling - mellom to rørlengder røk.

Kraftverket reklamerte og muffene ble skiftet ut, men rørbruddene fortsatte. Til sammen ble det brudd i rørledningen fire ganger i løpet av halvannet år - før småkrafteierne skiftet ut 1206 meter av den 2220 meter lange rørledningen.

Småkrafteierne og forsikringsselskapet krever nå til sammen 5,8 millioner kroner i erstatning og regress.

De har saksøkt tyske Hobas Rohre som produserte glassfiberrørene og koblingene, og Hobas Scandinavia som var underleverandør til rørgaten. Neste uke møtes de i retten.

Les også: Mandag solgte de småkraftverket. Onsdag kom regjeringens sertifikat-millioner

– Særdeles stort skadepotensiale

Småkrafteierne hevder uavhengige eksperter har slått fast at koblingene var underdimensjonert eller at designet ikke tålte vanntrykket.

De mener dette er en klar mangel og at dette skyldes grov uaktsomhet fra rørprodusentens side.

«Skadepotensialet ved svikt i denne type komponenter er særdeles stor, hvorfor offentlige styrkekrav også er strenge», skriver småkraftverkets prosessfullmektig Edvard T. Eide i sluttinnlegget som nylig ble sendt til retten.

Føssa kraftverk ligger i Meldal kommune i Sør-Trøndelag. Kraftverket har en installert effekt på 1,7 MW og en årsproduksjon på 4,3 GWh.

Les også: Her er Norges farligste dammer

– Monterte i feil rekkefølge

Rørprodusenten Hobas Rohre avviser påstandene. De mener rørbruddene skyldes mangelfull installasjon og ikke produksjonsfeil:

Istedenfor å legge rørene fra kraftstasjonen og oppover, slik at tyngdekraften bidrar til korrekt montering, skal rørene til kraftverket ha blitt lagt i motsatt rekkefølge, stikk i strid med produsentens anvisning.

De mener også at bruk av feil fyllmasse under rørene er den direkte årsaken til alle rørbruddene. Rørprodusenten hevder videre at småkraftverket har brutt myndighetenes sikkerhetsregler for dammer.

Daglig leder for Føssa kraftverk, Johan Skjølberg, ønsker ikke å kommentere påstandene fra rørprodusenten overfor Teknisk Ukeblad.

Les også: Havvindmøller kjørte på diesel i et halvt år

«antakelser og antatte berekninger»

Rødprodusenten mener også at småkraftverkets sakkyndige ikke har fungert som uavhengig kontrollør og de mener vedkommendes konklusjoner er «basert på antakelser og antatte berekninger».

Produsenten peker også på at de testet et av kraftverkets rør i Østerrike. «Testene viser at både rør og rørkoblinger tåler den trykkbelastningen de er dimensjonert for», skriver Hobas' prosessfullmektig Peter Onsager Steen i sluttinnlegget.

Steen ønsker ikke å kommentere saken overfor Teknisk Ukeblad, men viser til sluttinnlegget.

Skiftet til jernrør

Produsenten mener at Føssa kraftverk ikke trengte å skifte ut rørledningen. Kraftverket endte med å skifte ut Hobas' glassfiberarmerte polyesterrør med tradisjonelle støpejernsrør og glassfiberrør fra en annen produsent.

Også underleverandøren i prosjektet, Hobas Scandinavia som har agenturet for utstyret, mener installasjonsmetoden var i strid med leverandørens anbefalte legging.

Selskapets prosessfullmektig Olav Bergsaker ønsker ikke å kommentere saken og viser til sluttinnlegget.

Behandlingen av tvisten starter i Sør-Trøndelag tingrett 10. februar.

Les også:

Myndighetene ga rekordmange fornybartillatelser i fjor

Strømbruddet ville vært unngått med den nye høyspentlinjen i nord

Aldri før har det blitt produsert mer kraft i Norge  

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.