I disse dager er i innspurten med konsesjonsbehandlingen av det som kan bli Norges første havvindpark, Siragrunnen utenfor Sokndal og Flekkefjord kommuner.
Her vil Havgul Clean Energy sette opp mellom 25 og 67 havvindturbiner med en installert effekt på 200 MW utplassert på 10-40 meters dyp område utenfor Jøssingfjorden og Åna.
Flere statlige myndigheter har imidlertid protestert kraftig mot havvindparken. En av dem er Fiskeridirektoratet, som i sin høringsuttalelse konkluderer med at havvindparken kan øke risikoen for havari og oljeutslipp i området.
Årsaken er at parken kan bli satt opp i en sterkt trafikkert kyststripe.
– Det vil være umulig å fortsette dagens fiskerivirksomhet mellom vindmøllene. Her trenger man stor plass til å manøvrere både fiskebåter og redskap. Det hevdes at det er mulig å drive teinefiske mellom vindmøllene. I dårlig vær øker det risikoen for at fartøy kolliderer med vindmøllene. En redningsaksjon etter en slik teinebåt vil øke risikoen ytterligere for skadelig utslipp, sier seksjonssjef Anne Brit Fjermedal til Teknisk Ukeblad.
Les også: Nå blir Norge eneste land i Norden uten havvindpark
Redningsaksjon
I sin innsigelse til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) viser Fiskeridirektoratet til tidligere havarier i området.
For noen år tilbake havarerte en stor lekter utenfor Siragrunnen og drev på land. På grunn av sterk strøm, høy sjø og storm var det ikke mulig å gjennomføre redningsaksjon.
Selv om trafikken dirigeres utenom eventuelle sikkerhetssoner rundt havvindmøllene, er det en «ikke ubetydelig risiko for akutt forurensing», skriver Fiskeridirektoratet i sin innsigelse.
"Av hensyn til liv og helse kan man ikke sende ut folk på redningsaksjon i dårlig vær - enda mindre på så værutsatte områder som Siragrunnen", skriver direktoratet.
Les også: Her vil de etablere Norges første «havvindfabrikk»
Daglig leder i Havgul Clean Energy, Harald Dirdal, reagerer kraftig på Kystdirektoratets høringsuttalelse, og mener direktoratet kommer med påstander det ikke finnes faglige belegg for.
- At en redningsaksjon øker risikoen for skadelige utslipp er stikk i strid med fagfolks vurderinger som sier at sikkerheten til sjøs til og med kan blir bedre med merking i form av lys på vindturbinene, sier Dirdal.
Han poengterer at det vil være en kilometer mellom hver vindmølle, og at en lekter i drift aldri vil kunne ødelegge selve vindmølle-fundamentet.
Kraftige protester
Ifølge NVE er det kommet sjeldent mange protester i høringsrunden i forbindelse med konsesjonsbehandlingen.
– Det har kommet inn relativt mange innsigelser sammenlignet med andre vindprosjekter i Norge, sier saksbehandler Erlend Bjerkestrand i NVE til Teknisk Ukeblad.
Både Fylkesmannen i Vest-Agder og Fylkesmannen i Rogaland bruker sterke formuleringer i innsigelsene til NVE.
– Det planlagte vindkraftanlegget vil dramatisk redusere verdien av den mest uberørte kyststrekningen mellom svenskegrensa og Stavanger. Dette forventes å gi store negative konsekvenser for landskapets kvalitet, friluftsliv, reiseliv og for beboeres livskvalitet i tilstøtende områder, skriver Fylkesmannen i Rogaland.
Fylkesmennene er også kritisk til at havvindparken er tegnet inn i en korridor for trekkfugler som benyttes av en rekke fuglearter karakterisert som sårbare eller står oppført som rødlistearter.
Fylkesmennene mener også at Siragrunnen kan utgjøre et svært alvorlig trusselbilde for trekkende fugl, og et betydelig trusselbilde mot trekkende bestander av flaggermus.
Også Riksantikvaren har varslet innsigelse mot havvindparken. Årsaken er at Riksantikvaren mener havvindparken vil føre til en klar svekkelse av "opplevelsen" av det fredete kulturmiljøet Sogndalstrand.
Les også: Kina kutter i satsing på havvindmøller
Tre alternativer
Havgul Clean Energy opererer med tre alternative løsninger for Siragrunnen havvindpark:
- Alternativ 1: 40 turbiner med en makshøyde på 153 meter (hovedalternativ)
- Alternativ 2: 67 turbiner med makshøyde på 135 meter
- Alternativ 3: 25 turbiner med makshøyde på 215 meter.
Elektrisitetsproduksjonen er estimert til 790 GWh i året, tilsvarende el-forbruket til 40.000 husstander.
Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet at Innovasjon Norge er svært positiv til planene om en havvindpark på Siragrunnen, som de mener vil gi en årlig omsetning på 2,5 milliarder kroner og sysselsette 600 personer i Lista-regionen direkte og 1100 personer indirekte.
NVEs avgjørelse er forventet å komme før jul. Saksbehandler Bjerkestrand ønsker ikke å kommentere hvor mye NVE legger vekt på at så mange statlige myndigheter har varslet innsigelse.
Det er allerede klart at Olje- og energidepartementet (OED) sannsynligvis vil få konsesjonssaken til klagebehandling, ettersom innsigelser fra statlige myndigheter automatisk fører til at vedtaket blir sendt til OED. Dersom innsigelsene blir trukket, går ikke klagen videre.
Les også:
Denne fergen har verken drivstofftanker eller påkjøringsrampe
Mens de ansatte må kjøpe notatblokker på Clas Ohlson, har Statoil tennisfest med Elton John