BYGG

Fjerner kuldebroer i bygg

NYTT SYSTEM: Med Flex systemvegg legges en lekte på utsiden av isolasjonen. Denne lekten bærer fasadekledningen.
NYTT SYSTEM: Med Flex systemvegg legges en lekte på utsiden av isolasjonen. Denne lekten bærer fasadekledningen. Bilde: Rockwool
Joachim Seehusen
16. mai 2008 - 23:01

I det nye systemet til Rockwool skrus først en mellomtung steinullplate fast i en bakvegg.

Deretter legges en 28x95 lekte på utsiden av isolasjonen.

Denne lekten er festet i takutspringet og skrudd inn i bakveggen. Kledningen blir så festet til denne lekten.

Rockwool kaller produktet Flex Systemvegg.

Enklere

Skruene som fester isolasjonsplatene er laget slik at de ikke kan bli skrudd for langt inn og komprimere isolasjonsmatten. Bakveggen skal være lufttett.

Mellom bakveggen og kledningen er det ingenting annet enn isolasjonsplatene og lektene.

– Vi har testet konstruksjonen uten kledning, og dette fungerer aldeles utmerket, sier prosjektleder Snorre Semmingsen hos Rockwool. – Vi har også simulert storm med vindstryke opp mot 32 m/s, selv da får vi ikke vanninntrengning mer enn en til to millimeter inn i steinullen.

Prøveprosjekt

Sintef Byggforsk er hyret inn for å gi det nye produktet en teknisk godkjenning. På Liertoppen skal det føres opp et passivhus der bakveggen for isolasjonen blir massivtre. Dette blir første huset der systemet blir brukt i Norge.

I Danmark har Flex systemvegg vært i bruk i en treårs periode. Et annet prototypprosjekt i Norge er et massivtrehus på Biristrand, men det er ikke et passivhus.

Usikker

– Vi er veldig usikre på hvor stor interessen blir for dette produktet. Det er alltid vanskelig å få aksept for et nytt konsept, det er jo derfor vi nå tar kostnaden med å skaffe teknisk godkjenning. Men vi regner med å møte mye skepsis, sier produktsjef Torkel Wæringsaasen. – Men om man ønsker å redusere problemet med kuldebroer og få isolasjonen på utsiden uten store bærende konstruksjoner, er dette et godt produkt.

I begynnelsen skal produktet hentes inn fra Danmark. Platene leveres i tykkelser fra 10 til 22,5 cm.

– Det kan bli aktuelt å starte produksjon i Norge, sier Wæringsaasen. – Vi har ennå ikke gjort noen tidsstudier, og vi har heller ikke priset produktet, det skal jo først presenteres til høsten.

Systemet kan benyttes på bygninger med opp til to etasjer. – Vi tror at dette kan være interessant for rehabiliteringsmarkedet også, ikke bare passivhus, sier Semmingen. Rockwool vil også presentere sitt nye system for produsentene av massivtre, siden det egner seg godt til bruk sammen med massivtreelementer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.