KRAFT

Fjernvarme: Dobbelt så dyrt i Norge

SATSING: Det har vært en ekspansiv satsing på fjernvarme de siste ti årene. To milliarder Enova-kroner har utløst investeringer i en størrelsesorden 12 milliarder kroner. Og de aller fleste utbyggere sikrer seg tilknytningsplikt.
SATSING: Det har vært en ekspansiv satsing på fjernvarme de siste ti årene. To milliarder Enova-kroner har utløst investeringer i en størrelsesorden 12 milliarder kroner. Og de aller fleste utbyggere sikrer seg tilknytningsplikt. Bilde: mona sprenger
Mona Sprenger
25. feb. 2010 - 10:41

– Jeg ble overrasket over hvor store forskjellene var. Det er signifikante prisforskjeller på de aller fleste områder, sier Karl Johan Haarberg, senioranalytiker ved Prognosesenteret.

Han har på oppdrag fra Enova utarbeidet en rapport om kostnader ved installasjon av vannbåren varme – sammenlikning av Norge og Sverige. Rapporten viser at installasjonskostnadene i Sverige er lavere enn i Norge, på langs og på tvers av byggetyper, regioner og tekniske løsninger.

Dyr investering

Hvor mye må man regne med å betale hvis man skal legge inn vannbåren varme i en enebolig i Norge?

– Det varierer veldig og er avhengig av hvilken løsning man velger. Men velger man å installere vannbåren gulvvarme med middels kvalitet i en enbolig på 200-300 kvm i Oslo må man ut med mellom 200.000 og 300.000 kroner. Du kan jo selv ringe en rørlegger for å høre, foreslår Haarberg.

Som sagt så gjort:

Hei, jeg jobber med en artikkel om vannbåren varme og lurer på hvor mye det koster å legge det inn i en ny enebolig?

En tommelfinger regel er at det koster 1000 kroner kvadratmeteren å legge inn vannbåren varme, opplyser Einar hos Rør og Varme. I rørleggerbransjen er vi på fornavn.

– Norske priser er 25 til 60 prosent høyere enn de svenske, forklarer Haarberg.

FORNUFTIG:-  Er det å bruke ressursene på en fornuftig måte? Det må være lov å stille det spørsmålet, mener senioeranalytiker i Porgnosesenteret, Karl Johan Haarberg, som ble overrrasket over at prisforskjellene var så store.
FORNUFTIG?: – Er det å bruke ressursene på en fornuftig måte? spør senioranalytiker i Prognosesenteret, Karl Johan Haarberg. Han ble overrrasket over at prisforskjellene var så store. Mona Sprenger

Lønnsforskjeller

At olje har gjort Norge til et høykostland og at vi trolig har et snev av hollandsk syke er ikke nok til å forklare den store forskjellen. Ifølge rapporten koster en norsk rørlegger i snitt 225 kroner i timen, men det er vanlig å multiplisere lønnen med tre for å dekke andre kostnader. Det blir 595- 660 kroner i timen.

– Lønn alene forklarer ikke hele gapet, sier senioranalytikeren, som anslår at om lag 50 prosent av forskjellen skyldes lønn, materialer, valuta og andre innsatsfaktorer.

– Norske og svenske aktører bruker stort sett de samme materialene.

Hei, jeg jobber med en artikkel om vannbåren varme og lurer på hvor mye det koster å legge det inn i en ny enebolig?

Det varierer veldig. Den dyreste løsningen koster 1600 kroner kvadratmeteren, men det går an å få det ned i 500- 600 kroner. Radiatorer er mye billigere enn gulvvarme. Men fjernvarme er ingen billig energiform, opplyser min mann hos Rørleggersentralen.

Mindre effektive

Ett annet fordyrende element er effektiviteten i byggenæringen. Den har gått kraftig ned de siste årene.

– Sverige imponerer heller ikke på arbeidskraftproduktivitet, og vi hadde en periode hvor vi gjorde det bedre enn dem. Men nå gjør vi det dårligere, sier Haarberg, som mener at mye skyldes for dårlig planlegging.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

– I Tyskland planlegger man i seks måneder og bygger i tre. I Norge bruker vi kort tid på planlegging, men lang tid på bygging. Det er velkjent at de fleste problemene i byggeprosessene oppstår i overgangene.

Mangler konkurranse

I rapporten har Haarberg foretatt en konkurransemåling av markedene.

– Våre beregninger indikerer at konkurransen er tøffere i Sverige enn i Norge i alle ledd av VVS-kjeden.

Norge hadde på 70-tallet om lag 30 VVS-grossister, I dag finnes det kun tre, mens Sverige har åtte.

– Konkurransetilsynet har sovet i timen, smiler Haarberg. Og fortsetter:

– Enkelte hevder at det kun finnes 2,5 grossister i dagens marked i Norge. De driver ikke kun med grossistvirksomhet, men står for fakturering, reklamasjon, opplæring, kurs osv. De har med andre ord vært flinke til å posisjonere seg, men dette bidrar til mindre gjennomsiktighet i bransjen og til å låse installatørene inne.

Forsprang

I tillegg kommer forskjeller i byggeskikk og byggemåter, som også er med på å øke prisforskjellene. Sverige har 30 års forsprang på fjernvarme.

Senioranalytikeren vil ikke rette pekefingeren mot noen spesielle - her er det rom for forbedringer i alle ledd.

– Alle har et stort forbedringspotensial. Alle trenger en kompetanseheving. Ikke bare VVS-aktørene, men departementene og etatene også. Det er i dag vanskelig å finne frem.

Rapporten foreslår en rekke tiltak for å øke konkurransen.

– Konkurransen må bli tøffere og mer gjennomsiktig for å få prisen ned, sier Haarberg.

Et optimalt valg?

Hei, jeg jobber med en artikkel om vannbåren varme og lurer på hvor mye det koster å legge det inn i en ny enebolig?

Rørteknisk kan du få gjort det meste for hundretusen. Det som er avgjørende er hvilken konstruksjon du velger, sier Lars hos Christiania Rørlegger.

I rapporten stilles spørsmålet om fjernvarme er et optimalt valg når man skal gå over til passivhus standard.

– Vi vil på sikt gå fra dagens energisløsere via lavenergibygg og passivhus til nullutslipspbygg og passivhus+ og så skal vi samtidig satse tungt på vannbåren varme. Er det et optimalt valg? Er det å bruke ressursene på en fornuftig måte? Det må være lov å stille det spørsmålet, mener Haarberg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.