For noen år siden ble fjernvarmebransjen kritisert for å bruke for mye fossil energi. Men dette har bedret seg, og fossilandelen har gått ned.
Hafslund har som mål at fjernvarmeproduksjonen i normalår skal være helt fornybar fra 2016. Og selskapet er på god vei.
3 prosent fossilt
Da selskapet la fram sitt årsresultat onsdag ble det klart at forbruket av olje og gass i fjernvarmesystemet kun var 3 prosent i 2013. Det er mer enn en halvering fra året før, da fossilandelen var 7 prosent.
Av de 3 prosentene var halvparten olje og halvparten gass, opplyser selskapet til Teknisk Ukeblad.
I 2011 var fossilandelen i Hafslunds fjernvarme 16,7 prosent, mens den var på hele 26,9 prosent i 2010.
Protesterer mot Statkrafts gigantturbin på SmølaLes også:
Nye kjeler
Reduksjonen fra i år til i fjor er et resultat av at den nye pelletskjelen på Haraldrud (56 MW) og den nye biooljekjelen i den gamle Freia-fabrikken på Rodeløkka (100 MW) er satt i drift.
– Pelletsanlegget på Haraldrud gir ny kapasitet for å kunne øke tilknytningen av nye kunder, og bidra til utfasing av de gjenværende oljefyrene i Oslo. Det nye biooljeanlegget på Rodeløkka erstatter bruken av fossil olje når det er ekstra kaldt. På denne måten har vi nå gjort fjernvarmesystemet i Oslo tilnærmet fossilfritt i et normalt år, sier Hafslunds konsernsjef Finn Bjørn Ruyter til Teknisk Ukeblad.
Samtidig øker pelletsanlegget fleksibiliteten i systemet.
– Elkjelene brukes når strømprisen er lav, og pellets når strømprisen er høy. Samlet sett har den samlede kraft- og fjernvarmeforsyningen i Oslo blitt enda mer robust, sier Ruyter.
Les også:
75 prosent av Europas kraftmarked er nå koblet sammen