OLJE OG GASS

Flåthen vil ha avgjørelse om Lofoten

Krever handling fra Arbeiderpartiet.

Det var rørende enighet mellom Statoils konsernsjef Helge Lund og LO-leder Roar Flåthen da de innledet årskonferansen til LOs olje og gassutvalg i Tromsø torsdag.
Det var rørende enighet mellom Statoils konsernsjef Helge Lund og LO-leder Roar Flåthen da de innledet årskonferansen til LOs olje og gassutvalg i Tromsø torsdag. Bilde: NTB scanpix
11. okt. 2012 - 15:36

LO-leder Roar Flåthen vil presse på for at Arbeiderpartiet skal komme på banen og jobbe fram en konsekvensutredning av oljevirksomhet utenfor Lofoten i neste stortingsperiode.

– Vi kan ikke bare utsette i Stortinget i periode etter periode. Hvis det er grunnlag for et rødgrønt flertall må de jo avklare prinsippene i Soria Moria 3. Da mener jeg Arbeiderpartiet er nødt til å stå litt hardere på i dette spørsmålet, sier LO-lederen til NTB.

Han mener striden om områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja har blitt et symbol på motstanden mot oljeaktiviteten i nord.

For LO handler dette om at de som bor nord for Bodø og sør for Tromsø kan ende i et isolert område der man ikke skal leve av olje og gass.

Les også:

Spår tidobling av oljevirksomheten i nord  

Advarer mot å senke oljetempoet

Fly forbannet

Flåthen understreker at LO ikke har svaret på om Lofoten bør åpnes, men nordlendingene har krav på å få utredet området og veid miljøhensyn og hensyn til fiskeriene opp mot en mulig oljeaktivitet.

– Hvis jeg hadde vært nordlending og bodd der oppe ville jeg blitt fly forbanna hvis det var noen søringer eller andre som fortalte meg at «dere skal ikke få konsekvensutrede de ressursene vi har utenfor vårt område». Jeg tror det er mange som synes dette er urettferdig, sa LO-lederen da han sammen med Statoils konsernsjef var hovedattraksjon på årskonferansen til LOs olje- og gassutvalg i Tromsø torsdag.

Stoltenberg: – De som hevdet at det hastet med oljeleting i Lofoten tok feil

Enige

De to viste en nesten rørende enighet om utfordringene på norsk sokkel, hvor viktig det er å hver eneste dag tenke sikkerhet og å jobbe for større utvinning i eksisterende felt.

– Det er ikke så mye av det Roar har sagt, som jeg ikke kan stå inne for, sa Helge Lund etter å ha åpnet med Martin Kolberg-sitatet «Fagbevegelsen, fagbevegelsen, fagbevegelsen» til munterhet for salen.

Både Lund og Flåten omfavnet trekantsamarbeidet mellom partene i arbeidslivet og regjeringen.

– Den norske modellen står seg bra også i en globalisert verden. Den er beundret nesten alle steder. Senest for et par uker siden var jeg i Saudi-Arabia, verdens største oljeprodusent, og snakket nettopp om hvordan vi utviklet Statoil, sa Helge Lund.

Les også:

Seks selskaper har kjøpt seismikkdata fra Lofoten

Oljeutslipp skader mer enn trodd  

Forpliktelse

Han understreket at Statoil føler en sterk forpliktelse til at aktivitet til havs skal gi ringvirkninger på land enten det er i Nord-Norge, Angola eller Brasil.

Men Lund signaliserte at han ikke vil love befolkningen i nord gull og grønne skoger når vi nå står på terskelen til at tyngdepunktet i oljeaktiviteten flyttes nordover.

– Det er først når det industrielle innholdet er på plass at vi kan snakke konkret om hva som skal skje hvor, sa Helge Lund.

Både han og Roar Flåthen avviste kort og konsist problemstillingen de var stilt overfor: Om det er på tide å glemme Lofoten og Vesterålen når det nå er gjort store funn både i nord og i sør.

– Det er viktig med tilgang på areal, også de arealene som Roar nevnte, sa Lund med henvisning til Lofoten og Vesterålen.

Les også: Norges oljeressurser eser ut

Feil innfallsvinkel

For LO-lederen blir det en helt feil innfallsvinkel å snakke om at Johan Sverdrup i sør og Skrugard/Havis i nord skal gjøre Lofoten og Vesterålen uaktuelt.

– Det utgjør en så stor del av norskekysten at det vil være helt urimelig og urettferdig dersom ikke de også skal få konsekvensutredet sine ressurser. Det vil også være helt på tvers av norsk oljepolitikk ellers – der områder som kan inneholde ressurser skal konsekvensutredes. Det er jo da vi får se om miljøhensyn og forholdet til fiskens gyteområder veier så tungt at det ikke er forsvarlig å åpne områdene, sier Flåthen til NTB.

Les også:

Øver på oljevern med 75 kubikkmeter popkorn

Slik kan Norge bli ledende på undersjøisk kraftforsyning

Robotene tar over oljeboringen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.