KARRIERE

– Flere ingeniører sies opp nå enn under finanskrisen

Det er ikke nødvendigvis så smart å signere kontrakt et halvår før du er ferdig med masteren lenger, advarer Teknas advokat etter et ras av nedbemanninger i det siste.
Det er ikke nødvendigvis så smart å signere kontrakt et halvår før du er ferdig med masteren lenger, advarer Teknas advokat etter et ras av nedbemanninger i det siste. Bilde: Colourbox
20. mai 2014 - 07:00

– Omfanget av nedbemanninger nå er like stort som, eller større enn det var i 2003. Det er langt over hvordan det var under finanskrisen i 2008, sier Erlend Aarsand, leder for juridisk seksjon i Nito.

Han har foreløpig ingen konkrete tall, men baserer seg på at han har fulgt nedbemanningssaker tett som fagansvarlig i Nito siden 2003.

Også Tekna opplever at omfanget av nedbemanninger er større enn under finanskrisen.

Det nye er at mange av dem som vil ha juridisk hjelp er ansatt i oljeleverandørindustrien.

– Vi registrerer et klart skifte i markedet, og at langt flere virksomheter nå nedbemanner, også innenfor oljerelatert virksomhet, enn det vi har registrert tidligere år, sier Anne Cathrine Hunstad, leder for juridisk kontor hos Tekna.

Les også: Dette er tegn på at du kan miste jobben

Slutt på sluttpakker?

Det kan også se ut som om nedbemanningene er blitt tøffere enn tidligere. Det har ikke vært vanlig at så store selskaper som Aibel og Relacom nedbemanner uten å gi sluttpakker, ifølge Nito og Tekna.

Erlend Aarsand i Nito er kritisk til utviklingen.

– Vi er bekymret for at flere vil hive seg på den trenden. Sluttpakker har flere fordeler. For det første vil ofte den overtallige forlate bedriften noe mer fornøyd, det blir mindre tvister, og det er gunstigere for bedriften, sier Aarsand.

Les også: Dette er det ikke lov å spørre om på jobbintervjuet

Travelt: Anne Cathrine Hunstad, leder for juridisk kontor hos Tekna, opplever stor pågang av medlemmer som trenger juridisk hjelp.
Travelt: Anne Cathrine Hunstad, leder for juridisk kontor hos Tekna, opplever stor pågang av medlemmer som trenger juridisk hjelp.

Sjokk

Anne Cathrine Hunstad i Tekna sier at mange av dem som sies opp nå nærmest kommer rett fra skolebenken.

– Noen får sjokk. Det er den første jobben din, og etter sju måneder får du den beskjeden. Noen føler seg litt lurt, fordi de har hatt flere jobbtilbud. Så det er to sider ved dette. Det er fortsatt et bra jobbmarked, men samtidig ser vi at noen bransjer endrer seg, sier Hunstad.

Hun gir følgende råd til dem som studerer nå:

– Det er ikke nødvendigvis så smart å skrive under en kontrakt et halvt år før masteren din er ferdig, for det skjer så mye i markedet, sier Hunstad.

Les også: 7 intervjuspørsmål som avslører mer enn du tror

Må vinne flere kontrakter

Kommunikasjonsdirektør Bjørg Sandal i Aibel sier at selskapet aldri har brukt sluttpakker i form av økonomisk kompensasjon.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Leverandørindustrien har ikke økonomi til å gi sluttpakker, det har heller ikke vært et tema når vi har snakket med våre tillitsvalgte. Vi har lagt vekt på å hjelpe dem som skal forlate selskapet til raskt å komme ut i jobb igjen, sier Sandal.

– Vil flere miste jobben?

– Vi er avhengige av å vinne nye kontrakter for å unngå ytterligere nedbemanninger. Perioden­ frem til tidlig høst vil være avgjørende, sier Sandal­.

Store kutt

Aibel er langt fra det eneste selskapet som nedbemanner nå: Omfanget av oppsigelser blant ingeniører er større enn det har vært de siste ti årene, ifølge Nito og Tekna.

Blant dem som nedbemanner er installasjonsselskapet Relacom som kutter med 350 ansatte, oljeservicebedriften Weatherford som nedbemanner med 100, elektronikkselskapet Kitron som skal kutte mellom 50 og 100, mens Telenor i begynnelsen av mars nådde målet om å nedbemanne med 450 personer gjennom sluttpakker og AFP, ifølge DN.

Les også: Ikke gjør disse 7 feilene når du mingler

Rett fra skolebenken

Flere av dem som nå mister jobben, er de med minst erfaring. Mange er nyutdannede, i likhet med Mette Ingeborg Aarrestad (26). Høsten 2012 møtte hun ansatte fra Aibel på karrieremesse og ble oppfordret om å søke jobb.

I desember takket hun ja til jobb som instrumentingeniør i Aibel, et halvt år før hun var ferdig med sin treårige bachelor i elektronikk ved Høgskolen i Bergen. Hun trodde fremtidsutsiktene var lyse da hun begynte i jobben etter eksamen i juni.

– Jeg vet at Aibel har hatt kampanjer for å ansette ingeniører, og hadde absolutt inntrykk av at det var et selskap på vei oppover, sier Aarrestad.

Allerede dagen etter at oppsigelsestiden begynte å løpe, fikk Mette Ingeborg Aarrestad jobbtilbud.
Allerede dagen etter at oppsigelsestiden begynte å løpe, fikk Mette Ingeborg Aarrestad jobbtilbud.

Ingen sluttpakker

Lite visste hun om nedturen som ventet. Oppsigelsen kom likevel ikke som et sjokk på Aarrestad, som hadde forstått at det kom en nedtur.

– Det høres kanskje rart ut, men jeg tror jeg taklet det bedre enn de som hadde vært der en stund. Da jeg begynte å skjønne at det kom en nedtur, regnet jeg nesten med at jeg måtte først ut, fordi jeg var sist inn. Men jeg vet at det var noen andre som tok det veldig tungt, sier Aarrestad.

Hun er overrasket over at folk måtte gå uten sluttpakker, særlig dem som hadde vært der lenger enn henne.

– Sluttpakker er noe man alltid hører om når store bedrifter nedbemanner, sier Aarrestad.

Hun mener likevel Aibel håndterte oppsigelsene på en god måte.

– De har lagt til rette for at folk skulle finne jobb, blant annet ved å invitere bemannings­byråer, sier hun.

Les også: Dette er de aller beste yrkene

Jobb første dag

Selv klarte hun seg godt uten hjelp. Allerede 2. april fikk hun jobbtilbud, dagen etter at oppsigelsestiden i Aibel begynte å løpe.

Nå jobber Aarrestad som prosjektingeniør i selskapet ProAnalysis, som driver med analysepakker og instrumenter til overvåking av utslipp i oljebransjen.

– Hva er ditt beste råd til nyutdannede som mister jobben­?

– Forsøk å holde deg positiv, selv om det er vanskelig­. Det er utrolig mange stillinger som faktisk ligger ute. Ikke la deg hindre av at de ønsker så og så mye erfaring. Prøv likevel, du har ikke noe å tape, sier Aarrestad.

Les også:

Dette er teknostudentenes drømmearbeidsgivere

Ikke gjør dette når du innkaller til møter

Dette blir vinnerne i fremtidens arbeidsmarked  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.