Stortinget har vedtatt at byggteknisk forskrift skal revideres til passivhusnivå i 2015 og nesten nullenerginivå i 2020. Før dette skjer, ønsker de å finne ut mer om effekten av byggene på byggets brukere.
I en ny rapport utarbeidet av Civitas på oppdrag for Kommunal- og regionaldepartementet kommer det frem at klagene på dårlig inneklima ikke skiller seg fra andre bygg, men at enkelte opplever økt hyppighet av andre plager.
Behov for mer dagslys
– Resultatene i rapporten viser at det ikke er noe mere klager på inneklimaforhold i lavenergibygg enn bygg med høyere energiforbruk. Men at det er en noe høyere andel klager på støy og belysning og på allmensymptomer som tretthet og hodepine, sier prosejektleder i Civitas, Eivind Selvig.
Klager på støy, kan ifølge rapporten ikke knyttes til egenskapene til "passivhus" og "lavenergibygg". En mulig årsak skal kunne være de utvalgte byggenes urbane beliggenhet.
– Hovedinntrykket vårt er at brukerne er fornøyde med inneklima, men i en oppstart har det vært innkjøringsproblemer, som det er i de fleste bygg, sier Selvig.
Klager på belysning i noen av byggene peker ifølge rapporten på at det kan være utfordringer med dagslystilgang i en del lavenergibygg.
– Det antyder at man må være påpasselig med kontroll av at dagslyskravene oppnås, sier overlege Jan Vilhelm Bakke i Arbeidstilsynet.
Les også: – Dette er fremtidens byggemateriale
Viktig for helsa
Bakke er ikke overasket over resultatene i rapporten.
– Det er viktig at vi klarer å redusere energiforbruket, og passivhus og plusshus er viktige steg på veien, men vi må ikke la det gå utover bruker- og bokvalitet, sier han.
Bakke viser til undersøkelser gjort på nyere skolebygg.
– Vi har sett en del på skolebygg tidligere, og sett at det ikke tas nok hensyn til dagslys når det bygges nytt. Syv av ti nye skoler har for lite dagslys, det er veldig alvorlig og påvirker hverdagen til alle som går der, sier han.
Bakke har brukt store deler av sin yrkeskarriere til å jobbe med inneklima, og har sin doktorgrad på inneklima i helsebygg. Han understreker at dagslys påvirker både våkenhet, søvnkvalitet, trivsel, sinnsstemning og yteevne.
– Mangel på dagslys svekker helse, og øker risiko for desperasjon og sykefravær, sier han.
Les også: Misforståelser om ventilasjon kan gjøre passivhus dyrere enn nødvendig
For mye automatikk
En annen utfordring, er ifølge Bakke, at mange lavenergibygg har for lite individuell kontroll av miljøet.
– Man tror for mye på automatikk og sentral styring, og legger for liten vekt på individuelt behov for å styre varme, lys, dagslystilgang også den type ting. Det tror jeg er en utfordring vi vil oppleve mye av i tiden fremover, sier han.
Likevel er ikke Bakke generelt sett negativ til lavenergiyrkesbygg.
– Jeg tror ikke dagslys og gode arbeidsforhold er noen motsetning til passivhus. Men jeg tror det er noe man må huske på, og legge mere vekt på enn det mange gjør i dag, sier han.
Godt egnet til yrkesbygg
Passivhusekspert Tor Helge Dokka mener derimot at utgangspunktet i ti lavenergibygg ikke er nok til å konkludere med noen klar trend hos brukere av byggene.
– Underlaget for konklusjonene er litt tynt, man må ha flere bygg av samme byggtype om man skal si noe statistisk signifikant. Lavenergibygg har stort sett de samme innkjøringsproblemene som andre bygg. Det tar tid å få de tekniske anleggene til å fungere som de skal, så det er viktig å gi byggene litt tid, sier han.
Dokka sier det ikke er noen grunn til at brukere skal oppleve mere problemer med støy og belysning i passivhus enn i andre bygg.
– Kvaliteten på veldig energieffektiv belysning skal ifølge eksperter være bedre enn på konvensjonell belysning. Når det gjelder lyd bør det i prinsippet være mindre støy fra ventilasjon, men det kan fremdeles vært litt å hente på akustikk. I en del lavenergibygg er det brukt eksponert betong for å lagre varme, denne type harde overflater kan ha innvirkning på akustikken.
Dokka mener lavenergibygg og passivhus er akkurat like godt egnet som yrkesbygg som bygg med høyere energiforbruk.
– Passivhus har de samme utfordringene som andre bygg, og de samme problemene, sier han.
Les også:
Behovstyrt ventilasjon og lysstyring sparer inn flere hundre tusen i året
Enova dropper støtten til passivhus
Eneboliger kan nesten bli nullenergibygg, men kundene skygger unna