KARRIERE

Flere nyutdannede mister retten til overtidsbetaling: – Frykter at mange utnytter den dårlige situasjonen

Stadig flere nyutdannede får arbeidskontrakter hvor de ikke har rett på betaling for overtidsarbeid. Det bekymrer Nito.
Stadig flere nyutdannede får arbeidskontrakter hvor de ikke har rett på betaling for overtidsarbeid. Det bekymrer Nito.
Ina AndersenIna AndersenJournalist
13. mai 2016 - 15:51

På to år har andelen nyutdannede sivilingeniører som ikke har rett på overtidsbetaling nesten doblet seg, fra 15 prosent i 2013 til 29 prosent i 2015.

Det viser tall fra lønnsundersøkelsen til Tekna fra i høst.  

– Vi er bekymret for den økende andelen nyutdannede som får slike betingelser i kontrakten. Vi frykter at mange bedrifter utnytter den dårlige situasjonen i arbeidsmarkedet til å frata nyutdannede retten til betalt overtid, sier Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg til Teknisk Ukeblad.

Strenge regler for unntak

I dag er det to grupper som ikke får overtidsbetaling. Det er ledere, og det er personer med såkalt særlig uavhengig stilling.

Hovedregelen er at alle skal ha rett på overtidsbetaling, og reglene for unntak skal tolkes strengt, og i utgangspunktet bare gjelde en liten gruppe arbeidstakere. 

Det er få grunner til at nyutdannede skal ha slike betingelser i arbeidskontrakten sin.

 – Vår erfaring er at unntaksbestemmelsen brukes i alt for stor utstrekning, spesielt blant nyutdannede arbeidstakere. Vi mener at nyutdannede kandidater som hovedregel ikke kan defineres som arbeidstakere med særlig uavhengig stilling, påpeker Randeberg.

 

Nesten dobling

Tekna har i flere år registrert andelen medlemmer som er unntatt overtid, med henholdsvis 0, 10 og 20 års erfaring. Antallet stiger med alderen fordi folk blir ledere eller har spesielt ansvarsfulle stillinger – og dermed kan unntas retten til overtid.

Siden 2008 har det vært en nedgang i antallet nyutdannede uten rett på overtid, men så de siste to årene har trenden snudd, og det vært en negativ utvikling blant de yngste arbeidstakerne. Fra 2013-2015 har andelen nyutdannede som ikke har rett til overtid nesten doblet seg, fra 15 til 29 prosent.

Også Nito har sett den samme utviklingen. Tallet for nyutdannede uten overtidstillegg var i 2014 23 prosent, og har trolig steget til over 30 prosent i 2015, men tallmaterialet er litt for lite til at Nito ønsker å slå det fast med sikkerhet.

Dette sammenfaller i tid med at arbeidsmarkedet stadig er blitt tøffere, påpeker Tekna. 

– Vi advarer sterkt arbeidsgivere mot å utnytte et vanskelig arbeidsmarked til å frata nyutdannede retten til betalt overtid. Særdeles få nyutdannede er ledere eller sitter i særlig uavhengige stillinger, og derfor bør andelen som ikke har overtid også være svært liten, understreker Randeberg.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Sagt opp ulovlig i verneperioden
Sagt opp ulovlig i verneperioden

– Tar snarveier

Hun mener det er litt typisk at bruken av stillinger som unntas fra arbeidstidsbestemmelsene øker i dårlige tider. 

– Det er litt klassisk at det går litt på akkord med arbeidsvilkårene når situasjonen i arbeidsmarkedet er tøffere. Arbeidsgivere kan lett bli fristet til å ta snarveier for å spare penger, poengterer Tekna-presidenten. 

Problemet med bruken av særskilt uavhengige stillinger, der det ikke er behov for spesielt stor frihet over arbeidssituasjonen, er at det fratar den ansatte retten på overtidsbetaling. 

– Samtidig kan arbeidsgiver fremdeles pålegge å jobbe overtid. Dermed får ikke de ansatte i slike stillinger betalt for den jobben de gjør. Du får en fast månedslønn uavhengig av hvor mye overtid du jobber, så i praksis blir timelønnen din lavere, fordi den samme lønnen smøres utover flere timer. Da blir det gratisarbeid, og det er jo ikke akseptabelt, poengterer Randeberg. 

Vanskeligere å si nei

Samtidig som andelen uten rett på overtid øker blant de uten tidligere arbeidserfaring, har det i gjennomsnitt vært en jevn nedgang, som har stabilisert seg på samme nivå de siste par årene. 

Randeberg tror det handler om at yngre arbeidstakere er mindre bevisste på hva slags rettigheter de har, og mener dette er noe de som fagforening bør ta tak i.  

– De er også en svakere gruppe når det er tøffe tider. Du takker gjerne ja til noe du ikke ville akseptert ellers, fordi du er under sterkere press. Når du kun har ett jobbtilbud, så er det ikke så lett å si nei i en forhandlingssituasjon, påpeker hun. 

Randeberg oppfordrer nyutdannede til å ta kontakt med fagforeningen sin for å arbeidskontrakter vurdert, spesielt om det er snakk om stillinger som ikke gir rett på overtidsbetaling. 

– I det minste må de ha et bevisst forhold til hva de eventuelt takker ja til. De må stille spørsmål ved hva det er med stillingen som gjør at den oppfyller kriteriene i loven. Det kan ikke bare være en selvfølge at det ligger inne i kontraktsmalen, understreker hun. 

Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med NHO, men de ønsker ikke å kommentere saken, ettersom de ikke kjenner tallene fra Tekna.  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.