KARRIERE

Flere toppledere er teknologer

Andelen teknologer blant topplederne i Norges største bedrifter vokser, ifølge fersk undersøkelse.

Andelen toppledere med NTNU-bakgrunn er økende.
Andelen toppledere med NTNU-bakgrunn er økende. Bilde: Stein Jarle Olsen
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
22. nov. 2012 - 10:42

Topplederundersøkelsen 2012 er gode nyheter for teknologer. Undersøkelsen viser at andelen toppledere med teknologisk utdanning har økt både i forhold til 2011 og 2010 i landets største bedrifter.

En av de mest fremtredende endringene er at andelen teknologier blant toppledere i undersøkelsen har økt, sier Kenneth Stoltz i Næringsforeningen i Trondheim, som står bak topplederundersøkelsen.

Andelen toppledere med utdanning innenfor teknologi eller realfag er i årets undersøkelse er 35 prosent. Tilsvarende tall for 2011 og 2010 er henholdsvis 27 og 29 prosent.

– Den nedadgående trenden har snudd, sier Stoltz.

Les også: 

Derfor øker siviløkonomene lønnen mer enn sivilingeniørene

Nå kan du sjekke ingeniørlønna  

NTNU vinner frem

Undersøkelsen er også hyggelig lesning for NTNU. Universitetet ligger på tredjeplass på listen over hvor norske toppledere har utdanning fra.

Andelen ledere med NTNU-bakgrunn øker fra 15,6 prosent til 18,8 prosent, og nærmer seg NHH.

Undersøkelsen gjennomføres årlig og ser på utdanningsbakgrunn hos topplederne i landets 500 største virksomheter, målt etter omsetning. Kilde til virksomhetene og topplederne som er undersøkt er Dagens Næringslivs topp 500-liste for høsten 2012.

401 av 500 spurte toppledere har svart på undersøkelsen.

Stoltz mener det er vanskelig å gi entydige svar på hvorfor andelen teknologer har økt. Et svar kan være at 20 prosent av selskapene som ble spurt i både 2012 og 2011 har skiftet toppleder. En annen mulighet kan være at 129 nye selskaper har kommet inn på listen, sammenliknet med 2011.

Flere dobbeltutdannelser

En årsak kan også være at det er stadig flere toppsjefer som fyller på kompetansen med utdanning innen økonomi og ledelse.

– Særlig ser vi dette som en sterk trend blant topplederne med bakgrunn fra NTNU, sier Stoltz.

Hele 40 prosent av toppsjefene som har en grad fra NTNU har også utdanning innen økonomi og ledelse, for eksempel en master i ledelse fra BI eller siviløkonomutdanning fra NHH.

– Vi ser i år at hele 15 prosent av topplederne har slik dobbelkompetanse, og det kommer mye av at den gode gamle sivilingeniøren har skaffet seg en ny grad innen økonomi, finans og ledelse, forteller Stoltz.

Les også: 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Derfor er elever i Singapore nummer én i matte

Her er Norges rikeste ingeniører

Krever mer bransjeerfaring

Hodejeger Stig Dahlgaard Berntzen i rekrutteringsselskapet Russell Reynolds er ikke overrasket over tendensen.

– Noe av forklaringen er at kravet til bransjeerfaring i disse tider er stigende. Troen på den generelle leder som kan lede alt forsvinner i økende grad, sier Berntzen, som jobber med rekruttering av toppledere i Norge og Danmark.

Han beskriver et stadig mer krevende konkurranseklima, der selskapene prøver å minimere risiko der de kan. Å velge folk med tung kompetanse er en del av dette.

– Det er helt naturlig at teknologene i større grad blir toppledere, det ser vi også i vår portefølje, sier han.

Flere ledelsesfag

Tekna-president Marianne Harg tror en av årsakene kan være at NTNU og andre universiteter som gir master i teknologi nå har fagretninger som legger større vekt på ledelsesfag enn tidligere.

– Det kan også ha blitt større oppmerksomhet rundt teknologer som ledere og flere synlige rollemodeller, som inspirerer både de potensielle lederne og dem som skal ansette, sier Harg.

Les også:

– Norske ledere er altfor myke

– Ingeniører mangler ledertrening

Sunne skifter

Hun mener det er sunt å ha skifter som tilfører ulik kompetanse i ledelsen.

– I noen faser er det viktig med en jurist, i andre tider kan en økonom være det riktige, og nå er det kanskje behov for innovasjon og teknologiske skifter som gjør at en sivilingeniør kan bruke sin faglige basis på en god måte, sier Harg.

– Det aller viktigste er likevel at lederen har de lederegenskapene som trengs, og min erfaring tilsier at det ikke beror på utdannelsen, mener Tekna-presidenten.

Flest ledere fra BI

På første og andreplass for lederutdanninger ligger henholdsvis BI og NHH. 27,7 prosent av topplederne har utdanning fra BI og 20,2 prosent har utdanning fra NHH.

BI leder an i undersøkelsen for tredje året på rad.

Næringsforeningen i Trondheim står bak undersøkelsen.

Les også:

– Teknologer KAN lede

Ingeniører krever tykkhudede ledere  

Slik beholder du ingeniører fra utlandet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.