Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland hadde æren av å informere finalistene om hvem som hadde vunnet.
– Jeg er veldig imponert over arbeidene, en slik konkurranse virker åpenbart inspirerende for dem som har en forskerspire i magen, sier Aasland til NTB.
Blant prisvinnerne var det sju jenter, fordelt på fire prosjekter. Som eneste hane i vinnerkurven fikk Michael Dalton (18) mandag pris for sitt bidrag i klassen for naturvitenskapelige fag.
Egg gjennom vann
Dalton går på IB-linjen på Berg videregående skole i Oslo. I sin oppgave hadde han undersøkt kreftene som virker på et egg som dras gjennom vann. Forskningen har relevans for aerodynamiske og strømlinjede former, som for eksempel ubåter. Koordinator for studiet, Jean Lundberg, er svært fornøyd.
– Alle IB-elevene våre må skrive en oppgave, og vi er veldig stolte av dem. Dette er viktig for eleven selv og for skolen. Ikke minst er slike konkurranser og interessen de skaper veldig viktig for samfunnet og forskermiljøenes framtid, sier Lundberg.
I finalen var det totalt 33 elever fra ungdoms- og videregående skole, hvorav bare ti av finalistene var gutter. Lundberg er likevel ikke så sikker på om jentene faktisk er i ferd med å overgå gutta i engasjement og interesse for forskning.
– På vår skole er det i alle fall ikke slik. Vi hadde to gutter med i konkurransen i år, men de to årene før har det vært jenter.
Mer ambisiøse
Den andre førsteprisen i naturvitenskapelig klasse fikk 17-årige Katarina Lundervold fra Bergen Katedralskole. Hun studerte menneskets kroppsbevegelser med magnetresonanstomografi (MR) og transkranial magnetisk stimulering (TMS), og kartla hvordan fingerbevegelser ble representert i hjernebarken.
– Imponerende, er kommentaren fra overlege dr. med Ellen Schlichting ved Ullevål universitetssykehus.
Hun tror jentenes representasjon i finalen er et tegn på en tendens fra skolene de siste årene:
– Jentene virker som de er blitt mer ambisiøse enn før. Det syns jeg er veldig flott. Når jenter står bak fem av seks prosjekter som når til topps, viser det en solid innsats, det lover godt, sier Schlichting.
Samiske stedsnavn
De to førsteprisene i klassen for humanistiske fag fikk Andrea Sjøberg Aasgaard (18) fra Ski og Sanne-Marja Utsi (19) fra Mosjøen. Aasgaard intervjuet kvinnelige studenter på et israelsk universitet i Jerusalem og et palestinsk universitet i Betlehem, og kartla deres holdninger til muren som bygges mellom Israel og Vestbredden.
Utsi hadde samlet inn sørsamiske stedsnavn innenfor reinbeitedistriktet Voengel Njarke, som strekker seg over sju kommuner i fylkene Nord-Trøndelag og Nordland. Sørsamisk er et truet språk, og brukes i dag kun av et fåtall mennesker.
Førstepris i klassen for ungdomsskoleelever ble delt av 15-åringene Malin Sofie Mikkelsen Hallstensgård, Marta Hofsøy, Julia Solheim og 14-årige Hanne Mathisen. Jentene fra Langnes skole i Tromsø har gjennom observasjon og spørreskjemaer kommet fram til en håndteringsløsning på søppelproblemet ved skolen.
Fritt Ord-vinner Eline Drury Løvlien fra Trondheim hadde undersøkt ytringsfrihetens vilkår i USA og Europa etter terrorangrepet 11. september 2001.