IT

Flyalarmen kan bli ubrukelig fra 2017

1250 anlegg må bygges om.

Flyalarmen styres gjennom FM-nettet som er planlagt slukket 1. januar 2017.
Flyalarmen styres gjennom FM-nettet som er planlagt slukket 1. januar 2017. Bilde: DSB
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
14. jan. 2015 - 15:35

Sivilforsvarets lydgivere, populært kalt flyalarmen, testes i fredstid to ganger i året - klokken 12 den andre onsdagen i januar og juni. Altså i dag.

Men flyalarmen må moderniseres. Den styres nemlig gjennom FM-båndet, som etter planen skal avvikles 1. januar 2017.

Telenor-eide Norkring, som eier og driver kringkastingsnettene, sa også i fjor sommer opp avtalen fra 1996 om drift av flyalarmen, med virkning fra 1. januar 2017.

Les også: Derfor har vi fortsatt flyalarm

Under behandling

I mars i fjor ba Justisdepartementet Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredsskap (DSB) redegjøre nærmere for behovet for nytt styringssystem.

– Det er viktig at vi har et velfungerende varslingssystem, de tekniske løsningene er en sentral del av dette. Saken er til behandling i departementet, svarer statssekretær Hans J. Røsjorde gjennom informasjonsavdelingen på spørsmål om bakgrunnen for at de ba om redegjørelsen samt status for saken.

Det er Justisdepartementet som har det øverste ansvaret for at varslingen fungerer.

«Konsekvensene av en nedleggelse av FM-sendingene uten en modernisering av styringssystemet for lydgiverne vil være en nedleggelse av Sivilforsvarets befolkningsvarslingssystem», heter det i svaret fra DSB som Teknisk Ukeblad har fått innsyn i.

1250 anlegg

At flyalarmen må bygges om, har vært kjent siden 2011.

«Som følge av at FM-nettet for radiokringkasting skal avvikles og overføres til DAB-radio, må Sivilforsvarets varslingsanlegg bygges om for å sikre utløsning av tyfonene», heter det i en rapport fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap fra 2011.

Dette betyr at omtrent 1250 operative varslingsanlegg må bygges om innen 2017.

Det var Justisdepartementet som opprinnelig ba om rapporten. De bestemte at det skulle settes ned en DSB-ledet arbeidsgruppe som skulle anbefale hvordan myndighetene kan varsle befolkningen.

Les også: – F-35 er allerede gammeldags

To hovedalternativer

– Systemet bæres på FM-båndet. Vi må innføre ny bærer før 2017. Alternativene kan være nødnettet eller DAB, fortalte Jørn Atle Moholdt, avdelingsleder i sivilforsvarsavdelingen i DSB til Teknisk Ukeblad i 2013.

Myndighetene har tidligere konkludert med at FM-sendingene bør avvikles i 2017. «Dette betyr at Sivilforsvaret fra samme dato ikke har noen bærer for signalene som styrer sivilforsvarets lydgivere», skriver DSB i rapporten fra 2011.

Dagens system styres av RDS-signaler (Radio Data System) som blir sendt på det planlagt nedlagte FM-båndet.

I rapporten skisseres flere mulige erstattere for dagens RDS-baserte system: En er DAB og en annen er Tetra, teknologien i det nye Nødnettet.

Les også: Her er Norges nye bombekastervogn

Anbefalte Nødnettet

Tyfoner og massemedier er den mest effektive måten å varsle befolkningen i en krisesituasjon, konkluderte arbeidsgruppen.

Videre anbefalte de at DSB å så snart som mulig iverksette arbeid med å finne en erstatning for RDS. De anbefalte videre DSB å særskilt vurdere det nye, tetra-baserte nødnettet som bærer for signalene.

«I den forbindelse mener arbeidsgruppen at det nye offentlige nødnettet synes å ha mange av de kvalitetene som et slikt signalbærersystem må ha i forhold til robusthet og pålitelighet og vi anbefaler derfor at DSB vurderer dette særskilt», skrev arbeidsgruppen i rapporten.

Forbereder anbud

I oppsigelsen fra Telenor-eide Norkring, som Teknisk Ukeblad har fått innsyn i, heter det at «For at Norkring skal kunne levere en tjeneste over det nye DAB-nettet vil det være nødvendig med en avtaleinngåelse innen utgangen av 2014».

Fra DSB fremkommer det at de er igang med å forberede en anbudsprosess for systemet.

Teknisk Ukeblad har kun fått delvis innsyn i svaret fra DSB til Justisdepartementet. I begrunnelsen datert 14. januar i år er dette begrunnet med at blant annet Statens forhandlingsposisjon kan bli påvirket, fordi endelig kravspesifikasjon med tanke på valg av teknologi ikke er klar.

Les også:

Her sprenger Forsvarsbygg ammunisjonslageret. Panserdøra fant de aldri igjen

Slik blir hjelmene til de norske F-35-flygerne

Her prøveskyter Forsvaret det nye mobile luftvernet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.