IT

FN-rapport: Internett er en rettighet

PÅDRIVER: Et fortsatt fritt internett kan bli en framtidig FN-kampsak.
PÅDRIVER: Et fortsatt fritt internett kan bli en framtidig FN-kampsak. Bilde: UN Photo / Andrea Brizzi
Leif Hamnes
7. juni 2011 - 12:07

En nylig overlevert FN-rapport konkluderer med at internettilgang er en menneskerett.

«Spesialrapportøren understreker internetts unike og transformative natur, ikke bare for å sette individer i stand til å utøve sin menings- og ytringsfrihet – men for et vidt spekter av øvrige menneskerettigheter, og for å fremme framskritt i samfunnet som helhet », heter det i rapporten (egen oversettelse).

Rapporten er ført i pennen av FN-utsendingen Frank La Rue og ble lagt fram for FNs generalforsamling fredag.

Internett er «et uunnværlig verktøy for å virkeliggjøre en rekke menneskerettigheter, bekjempe ulikheter og for å akselerere utvikling og menneskelig framskritt», som det heter.

Følger finsk eksempel

En internasjonal undersøkelse utført av BBC i 26 land i mars i fjor, viste at nær 8 av 10 allerede tror at internettilgang er en grunnleggende rettighet, ifølge The Atlantic .

Likevel er det kun et fåtall land som har gått til det skritt å rettighetsfeste nettilgang (Norge er ikke ett av dem).

Estland var i 2000 det første landet til å mene at bredbånd er en rettighet, ikke et privilegium. Senere fulgte Frankrike (2009) og Costa Rica (!) i 2010.

Finnene skiller seg imidlertid aller mest ut, gjennom i 2009 å lovfeste en tilgang på «bredbånd» med en hastighet på minst 1 megabit i sekundet innen juli 2010.

Neste steg der i gården er et krav om at ingen skal bo mer enn to kilometer unna en kabel som kan levere 100 megabit i sekundet innen 2015.

Les saken: Finland gjør bredbånd til en rettighet

Refser myndighetssensur

FN-rapporten hefter seg imidlertid mindre ved betydningen av båndbredde, og desto mer ved betydningen av et fritt internett.

Det siste er aktualisert gjennom både informasjonssensuren i Kina og ikke minst opprørsbølgen i Midtøsten, med påfølgende forsøk på å kutte nettilgangen for innbyggerne.

«Internetts enorme potensial stammer fra dets unike egenskaper, som hastigheten, at det dekker hele verden og dets relative anonymitet. Disse distinkte egenskapene, som gjør mennesker i stand til å spre informasjon i «real time» og mobilisere folkemasser, har også skapt frykt blant regjeringer og maktelite.

Dette har ført til økte restriksjoner gjennom bruk av stadig mer sofistikert teknologi for å blokkere innhold, monitorere og identifisere aktivister og kritikere, kriminalisere legitime ytringer – og innføring av restriktiv lovgivning for å rettferdiggjøre disse tiltakene», skriver Frank La Rue i FN-rapporten (igjen, TUs oversettelse).

– Skaper egne internettlover

La Rue, som ble utnevnt til oppgaven direkte fra FN-generalsekretæren, sparer også skyts til det mange lesere i den vestlige verden vil føle at også handler om dem selv:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

«Spesialrapportøren er fortsatt bekymret over at legitime ytringer online kriminaliseres i strid med statenes internasjonale menneskerettighetsforpliktelser, enten det er gjennom bruk av eksisterende kriminallovgivning, eller gjennom opprettelsen av nye lover spesifikt designet for å kriminalisere ytringer på internett.

Slike lover blir ofte rettferdiggjort gjennom at de er nødvendige for å beskytte individers navn og rykte, av hensyn til nasjonal sikkerhet eller for å bekjempe terrorisme. I praksis blir imidlertid disse lovene ofte brukt for å sensurere innhold som regjeringen eller andre maktgrupperinger ikke liker eller er uenig i» , heter det i rapporten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.