KARRIERE

– Folk med annerledes bakgrunn vil gi nye markedsmuligheter

Bilde: Colourbox
24. apr. 2014 - 10:28
Vis mer

Frustrasjonen over den ensidig negative fremstillingen av innvandrere i mediebildet var en av grunnene til at Lisa Cooper startet kåringen Top 10 for ti år siden.

Cooper driver konsulentfirmaet Leadership Foundation og har selv bakgrunn fra USA. Hun mener at vi i Norge fortsatt trenger å få frem suksesshistoriene av innvandrere som har oppnådd mye.

– Målet hele veien har vært å løfte frem individer med innvandrerbakgrunn som har lykkes på forskjellige måter. Hvert år gleder vi oss å finner nye rollemodeller som viser veien for andre og gi dem en anerkjennelse for innsatsen, sier Cooper.

Les også: Sjekk den kanadiske ingeniørens «guide til nordmenn»

Blitt bedre

Cooper sier at norsk arbeidsliv har blitt betraktelig mye bedre de siste årene når det gjelder mangfold.

– Bedrifter som Reitangruppen, Tine, Mycall og Opera Software er gode eksempler på vellykket rekruttering og integrering av innvandrere fra hele verden.

Likevel oppfordrer hun at flere tenker over og jobber mer konkret med mangfold.

– Folk med annerledes bakgrunn vil gi nye markeds- og produktmuligheter, og ikke minst bidra til bedre beslutninger og arbeidsmiljø.

Hun legger til at det er samtidig viktig å sikre at kommunikasjon, gruppearbeid, selvinnsikt og konflikter håndteres med forståelse for annerledeshet og felles mål.

Les også: Vil gi arbeidsinnvandrere lavere skatt

Leverte søknaden personlig

En av årets vinnere er Luis Conceciao, produksjonssjef fra Statkraft Varme. Han har studert ved NTNU og jobbet tidligere hos Hydro, Ringnes, Nycomed. Han sier at det var vanskelig å få jobb i begynnelsen. Rett etter studiene søkte han 30 jobber og hørte ingenting.

– Da bestemte jeg meg for å levere søknaden personlig til den som skal ansette. Jeg leverte fem søknader, ble kalt inn til fire jobbintervju og på kort tid fikk tilbud om tre jobber, sier Conceciao, som har bakgrunn fra Brasil.

Juryens begrunnelse var blant annet at han evner å "snakke med gutta på gulvet og passer like godt inn i et styrerom. Han er så faglig tung at han har selvtillit nok til å naturlig takle de fleste miljøer".

Han er glad for å kåret til Top 10 fordi det gir en viktig anerkjennelse og viser andre hva man kan oppnå.

Les også: Disse fem landene bør teknologistudenter dra på utveksling til

Ble professor på tre år

Sivilingeniøren Marina Z.Solesvik er også blant ti vinnere. Hun er professor i innovasjon og ledelse ved Høgskolen i Stord og Haugesund.

Hun har internasjonal arbeidserfaring innen skipsbygging og doktorgrad i økonomi fra Ukraina. Men i Norge ble ikke hennes doktorgrad godkjent av Nokut.

– I Ukraina kunne jeg bytte jobb og få en ny stilling på dagen. Så bra var arbeidsmarkedet for de med den type kompetanse. Men i Norge ble det vanskelig å få jobb innen utdanning og forskning.

Derfor bestemte hun seg da for å ta norsk doktorgrad.

– Etter at jeg fullførte doktorgrad i Norge tok det tre år til og jeg ble godkjent som professor. Det tok veldig kort tid.

Les også: Her sender de nyansatte rett til India

Få frem eksemplene

Hennes råd til de som flytter til Norge er å ikke akseptere å gå ned i karrierestigen, men heller for eksempel ta ny utdanning.

Det har heller ikke vært så vanskelig å integrere seg i Norge for henne.

– Jeg tror at det er blitt enda lettere å integrere seg nå enn det var for ti år siden. Det er betydelig flere utlendinger, særlig i lederposisjoner. Det har gjort at folk er blitt mer tolerante og mindre skeptiske til folk med utenlands utdanning og erfaring.

Les også:

Denne lederstilen bidrar til sykefravær

7 intervjuspørsmål som avslører mer enn du tror

Slik gjør du deg attraktiv på LinkedIn  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.