BYGG

– For langt nord for passivhus

Joachim Seehusen
15. feb. 2011 - 12:24

– Vi må ta inn over oss at vi bor langt oppe på den nordlige halvkule. Foreløpig tror jeg ikke passivhus er løsningen, sier Pål Egil Rønn, konsernsjef i AF Gruppen, en av Norges største entreprenører.

I motsetning til Byggenæringens Landsforening, som argumenterer med at krav til passivhusstandard må utsettes fordi næringen trenger tid til å bygge kompetanse, mener Rønn at passivhus ikke er en optimal løsning ut fra våre klimatiske forhold og lysforhold.

Passivhus må designes svært kompakt, og vindusarealet må holdes så lavt som mulig.

Les mer: Ja til passivhus, nei til tidspress

Rådgiverne vil ha passivhus

Lysmangel og tørr luft

– Vi må jo slippe inn litt lys, og vi må også sørge for godt klima. Inneluften må ikke bli for tørr, sier Rønn og viser til at det allerede er en utfordring å holde luftfuktigheten oppe med kalde utetemperaturer.

EU har satt 2020 som siste frist for å gjøre passivhusstandard til minstekrav. Arnstadutvalget, som leverte sin rapport om energieffektivisering i august i fjor foreslo å gjøre passivhus til minimumsstandard allerede fra 2015. Da tok Byggenæringens Landsforening, som eneste medlem i utvalget, dissens.

Debatten har så langt gått på om næringen klarer å bygge hus med så lavt energiforbruk uten at det øker faren for fuktskader og byggefeil. Rønn er den første som tar opp spørsmålet om husene blir gode å bo i på våre breddegrader.

Det er bygget tusener av slike hus, men de aller fleste i Tyskland og Østerrike, der klimaet er mildere og lysforholdene bedre enn i Norge.

Tørr luft verre enn lysmangel

Men Trine Dyrstad Pettersen, teknisk sjef i Mesterhus deler ikke frykten for lite lys. Mesterhus var den første norske husprodusenten med passivhus i katalog.

– Vi får inn nok lys, det er jeg ikke redd for. Hvis vi går inn for det kan vi også klare like mye vindusareal som i tradisjonelle hus, sier hun.

Dyrstad Pettersen deler Rønns bekymring for tørr luft, men det gjelder ikke spesielt for passivhus, sier hun.

– Nei, tørr luft om vinteren er et problem for alle moderne hus. Det er så stor luftutskiftning og når vi tekker kald og tørr vinterluft inn så blir det en utfordring, sier Dyrstad Pettersen.

Les også: Full passivhus-splid i byggenæringen

– Passivhus er teknologisk overmot

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.