I 2013 sikret borekontraktøren KCA Deutag Drilling Norge lukrative riggkontrakter med Statoil. Kort tid etter varslet selskapet at de kom til å trenge 350 til 400 ansatte.
Under ett år senere sier selskapet opp 13 ansatte. Tre av dem møter tirsdag selskapet i Stavanger tingrett.
De mener oppsigelsene er ugyldige.
Les også: Fem ingeniører har forberedt dette løftet i to år
Overrasket
– Vi er overrasket over at bedriften velger å gå til oppsigelser så kort tid etter at de oppbemannet kraftig. Vi ser ikke at det er arbeidsmangel, mener advokat Eyvind Mossige fra Industri Energi.
– I det tilfelle overtallighet kan dokumenteres, kan bedriften løse den midlertidige overtalligheten ved å bruke permitteringer, fortsetter han.
Les også: Nå står arbeidsrettsakene i kø i oljebransjen
Lukrative kontrakter
Det var i fjor vår at selskapet sa opp 13 personer. Årsaken var borestans på grunn av oppgradering av boreanlegget på Statoils Gullfaks B-plattform - et av åtte boreanlegg selskapet drifter for Statoil.
Året før sikret KCA Deutag seg driftskontrakter på Statoils oppjekkbare Cat-J-rigger som skal brukes på Oseberg og Gullfaks-feltet. Verdien av kontraktene var 5,2 milliarder kroner.
– Denne kontrakten gjør at vi har behov for 350-400 medarbeidere de neste to-tre årene, alt fra hjelpearbeidere til boresjefer. Rundt 30 av disse vil være landbasert, resten offshore, uttalte administrerende direktør Paul Horne i KCA Deutag Drilling Norge til offshore.no da.
Samme år var selskapet en av hovedpartnerne i rekrutteringskampanjen Vekstlandet, som ble omtalt som «Norges største rekrutteringskampanje – noensinne».
Les også: Toppleder i norsk oljeselskap gikk til sak etter at han fikk sparken
– Saklig begrunnet
Selskapet mener imidlertid at oppsigelsen er saklig begrunnet.
«Partene er enige om at bedriften hadde behov for nedbemanning. Det saken gjelder er utvelgelsen», skriver NHO-advokat Kate Hidle i sluttinnlegget.
Den beskrivelsen er imidlertid ikke de oppsagtes advokat enig i.
– Det er ikke grunnlag for å si det. Vi bestrider både utvelgelsen og grunnlaget for oppsigelsene, sier Mossige til Teknisk Ukeblad.
Advokaten mener selskapet ikke har dokumentert at den økonomiske situasjonen krever en større nedbemanning. I sluttinnlegget henviser han blant annet til at selskapet skal bemanne Statoils nye Cat-J-rigger sommeren 2016.
Les også: Sa opp 700 ansatte – nå søker Aibel etter ingeniører igjen
– Ingen kommentar
Administrerende direktør i KCA Deutag Drilling Norge, Paul Horne ønsker ikke å besvare spørsmål om oppsigelsene eller kommentere saken. Heller ikke selskapet prosessfullmektig, NHO-advokat Kate Hidle ønsker å kommentere saken før den skal behandles av retten.
tu.no kommer tilbake med avgjørelsen i saken når den er klar.
Les flere nyheter om karriere.