Det felles norsk-svenske elsertifikatmarkedet skal lanseres 1. januar 2012, når strømprisen vanligvis er på sitt høyeste.
– Det er på denne tiden avisene er mest glad i å skrive om strømpriser. Det kan potensielt skape store reaksjoner hos sluttbrukerne, sa Andreas Aamodt i Adapt Consulting på en konferanse om elsertifikater i regi av bransjeorganisasjonen Energi Norge i Oslo i forrige uke.
Les også: – Statnett svekker kraftbransjens omdømme
Møtes med forakt
Aamodt jobber med et prosjekt i regi av Energi Norge for å forberede kraftbransjens informasjonsstrategi i forbindelse med innføringen av sertifikatmarkedet.
Det er viktig at kraftselskapene er forberedt på å svare på kundenes spørsmål, understreket han.
– Enhver avgift blir møtt med forakt av sluttbrukerne. I nettdebattene er det utelukkende kritiske kommentarer til elsertifikatsystemet, sa Aamodt, og viste fram eksempler fra Teknisk Ukeblads nettside.
– En del spørsmål er intuitivt veldig gode, som det kan være vanskelig å svare godt på, sa han.
Les også: Nettleie-millioner til reklamebyrå
Dårlig informasjon
Han syntes ikke sertifikatinformasjonen på nettsidene til Norges vassdrags- og energidirektorat var gode nok ennå. Energi Norges informasjon om elsertifikater var langt bedre.
Aamodt mener det er viktig at kraftbransjen opptrer enhetlig i sin kommunikasjon om elsertifikater, så det ikke oppstår misnøye blant forbrukerne.
I prosjektets arbeidsgruppe sitter representanter fra kraftselskapene og Norges vassdrags- og energidirektorat er også dratt inn i prosessen.
– Vi vil være klare på at elsertifikatmarkedet ikke er noe vi har valgt, men at det er myndighetene som har valgt det. Så vil vi vise til de gode prosjektene som vi får bygget og hva det har å si for klimaforpliktelsene, og underbygge at vi vil være en bærebjelke i det framtidige lavutslippssamfunnet, sa Aamodt.
Les også: – Uheldig samrøre i kraftbransjen
Frynsete rykte
Konsulenten mente elkraft har fått et litt frynsete rykte.
– Envoa skriver blant annet på sine nettsider om hvor viktig det er å spare strøm. I denne kommunikasjonen kan vi bidra til å renvaske strøm som energikilde. Vi vil også få fram at elsertifikatene potensielt kan føre til en lavere samlet strømkostnad, sa Aamodt.
Samtidig vil prosjektet belyse at elsertifikatene er bra for norske arbeidsplasser og industrien. Den kraftkrevende industrien trenger ikke å kjøpe elsertifikater, og kan dermed sannsynligvis se fram til en lav strømpris i årene som kommer.
Elsertifikatene vil imidlertid føre til at de gamle vannkraftverkene vil tjene mindre penger, siden de ikke vil få sertifikatinntekter samtidig som selve kraftprisen uten sertifikater ligger an til å bli lavere enn den er i dag.
– Vi vil vise at dette er et spleiselag mellom sluttbrukerne av strøm og tradisjonelle vannkraftverk, sa Aamodt.