Forskningsrådets direktør setter stor pris på at Energi21-rapporten viser mange muligheter ved økt samarbeid mellom forskning og næringsliv.
– Samarbeid mellom forskning og næringsliv er helt nødvendig for å utvikle Norge som ledende energinasjon med evne både til møte klimautfordringene og sikre verdiskaping, sier administrerende direktør Arvid Hallén i Forskningsrådet.
Krafteksport
Hovedkonklusjonen i rapporten er at Norge kan bli en storeksportør av klimavennlig kraft.
I løpet av 20 år kan produksjonen av fornybar energi fordobles, hevder Innovasjonsdirektør Sverre Gotaas fra Statkraft. Han har ledet arbeidet med Energi21. Energi21 peker ut fem forskningsområder innenfor energisektoren som Norge bør satse på.
Fem FoU-områder:
- effektiv energibruk innenfor bygninger, husholdninger og industri
- klimavennlig kraft innenfor vannkraft, vindkraft og solenergi
- CO2-nøytral oppvarming som omfatter bioressurser, utnyttelse av varme fra omgivelsene og spillvarme
- et energisystem for fremtidens behov der lokale, regionale og internasjonale nett tilpasses hverandre
- attraktive rammebetingelser for FoU som skal styrke kommersialiseringen
Visjon og mål
Produktutvikling og tjenester innenfor fornybar energi kan bli den nye oljenæringen, ifølge Energi21-rapporten..
– I løpet av en tyveårsperiode kan vi doble norsk produksjon av fornybar energi til 240 TWh, med en stor andel norske leverandører. Potensialet for industribygging er enormt. I Norge ga olje- og gassvirksomheten en oppblomstring av norske teknologileverandører. Det er ingenting som tilsier at vi ikke skal få til det samme på fornybar energi, sier Gotaas.
Store muligheter
– Hvis myndighetene kan sikre tilstrekkelig langsiktighet og forutsigbarhet, har vi store sjanser for å lykkes, mener Hallén.
Les også:
Ifølge Forskningsrådet har Energi21-rapporten lykkes med å samle alle relevante aktører til en felles visjon og strategi for forskning og innovasjon i energisektoren.
Naturen på vår side
– Vi har naturgitte fortrinn gjennom vannkraft, vindkraft og havenergi, vi har sterke forsknings- og utdanningsmiljøer og vi har et godt samarbeid mellom forskningsmiljøer og næringsliv, understreker Hallén, i en pressemelding.
Han viser til det gode erfaringen med et slikt rammeverk for samhandling fra olje- og gassektoren.
Mye å bidra med
– Vi har mye å bygge videre på i den kompetanse som er opparbeidet i utviklingen av Norge som ledende olje- og gassnasjon, mener han.
Forskningsrådet er ifølge Hallén klar til å bidra og har allerede en stor portefølje av forskning som arbeider for å virkeliggjøre de strategiske målene i Energi21.