Regjeringen har visjoner om at Norge skal ha en gradvis overgang fra fossil energiforsyning til det mange kaller "fornybarsamfunnet".
Vindparker til havs skal sikre Norge en posisjon som storleverandør av fornybar energi til Europa.
Professor Jon Samseth er bekymret over at så mange av utspillene i fornybardebatten kommer fra folk som ikke har oversikt over temaet.
Teknologi vs økonomi
- Politikere har ikke nok innsikt i problemstillingene. De forstår ikke at det er lang vei og store kostnader fra laboratorium til pilot, til kommersielt og teknologisk modne anlegg. Vi snakker her om flere tiår og ikke en tidsskala på 3-4 år, som politikerne tror. En annen ting er at selv om noe er teknologisk mulig, så betyr ikke det at det er økonomisk mulig, sier Jon Samseth, professor i energifysikk ved Høgskolen i Akershus, og professor 2 ved NTNU.
Nå etterlyser professoren bedre bakkekontakt hos norske politikere.
Urealistiske forventninger
- Det er viktig å få mer realisme inn i debatten om fornybar energi. Det verste som kan skje er at man opparbeider urealistiske forventninger. Det var det som skjedde for 20 år siden, da vi hadde det første store perioden med miljøengasjement. Så forsvant interessen og alt datt sammen, sier Samseth.
Les også:
- Energiekspertene må komme på banen
Energiekspertene: – Det har vi ingen mening om
På åttitallet kjøpte oljeselskaper seg inn i vindkraft og solenergi, men solgte seg ut igjen når resultatene ikke svarte til forventningene.
I Norge var det blant annet stor interesse for bølgekraftverk.
- Bølgeenergi var stort i Norge på 80-tallet. Men det var ikke politisk vilje til å satse langsiktig. Tilsvarende har hydrogen vært oversolgt som energibærer. Det er langt fram, om det blir noe av i det hele tatt.
El-bilen var 90-tallets oversolgte miljøløsning. Samseth viser til at det først er om fem til ti år teknologien virkelig blir moden.
- Risikerer backlash
- Det er viktig at man innser og også formidler begrensningene for fornybar energi. Å basere et samfunn bare på fornybar energi er urealistisk. Det er helt utenkelig at en milliard indere skal forsynes med fornybar energi, man er avhengig av store mengder konsentrert kraftproduksjon. I dag blir mye solgt inn av politikerne som universalløsninger, og vi risikerer å få en skikkelig backlash etter hvert som begrensningene kommer for en dag, advarer Samseth.
Professoren mener fornybar energi vil gi et viktig bidrag i den globale energimixen framover, men at andelen fornybar energi fortsatt vil være beskjeden på de nasjonale energiregnskapene. På verdensbasis vil imidlertid tallene bli enorme, påpeker han.