KRAFT

Forskere har satt ny rekord for effektivitet i solceller

Opptil 46 prosent.

Australske forskere har fått til 40,4 prosent effektivitet i kommersielle solceller, mens tyske og franske forskere har nådd 46 prosent.
Australske forskere har fått til 40,4 prosent effektivitet i kommersielle solceller, mens tyske og franske forskere har nådd 46 prosent. Bilde: colourbox.com
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
9. des. 2014 - 18:23

Forskere ved australske University of New South Wales (UNSW) har klart å konvertere 40,4 prosent av energien som treffer solceller til elektrisitet.

Dette resultatet ble oppnådd med kommersielt tilgjengelige solcellepaneler.

Rekorden ble først satt i utendørstester i Sydney, og har siden blitt bekreftet av amerikanske National Renewable Energy Laboratory på deres fasiliteter i USA.

Nytt filter

En stor del av det nye designet handler om et nytt såkalt optisk båndpass-filter, designet for å reflektere lys på enkelte bølgelengder og fange andre bedre.

I tillegg brukes heliostat-speil-konsentratorer fra et australsk selskap kalt RayGen Resources, mens selve solcellene er fra amerikanske Spectrolab, som tidligere har lansert masseproduksjon av solceller med 39,2 prosent effektivitet.

– Vi brukte kommersielle solceller, men på en ny måte, så disse forbedringene i effektivitet er allerede tilgjengelige for solindustrien, sier solforsker Mark Keevers ved UNSW i en pressemelding.

UNSW-forskere var de første som klarte å konvertere solceller til elektrisitet med over 20 prosent effektivitet så langt tilbake som i 1989.

– De nye resultatene er basert på bruk av konsentrert sollys, og er spesielt relevant for fotovoltaiske tårn som utvikles i Australia, sier UNSW-professor Martin Green.

Les også: Verdens største solcelleanlegg er satt i drift

Flere celler på taket

Det er altså ikke snakk om solceller liknende de folk har på taket, som ifølge Green gjerne har en effektivitet på 15-18 prosent, men større anlegg med en sentral reflektor. Han tror likevel på bedring også her.

– Panelene du har på taket hjemme har bare en enkelt celle i dag, men etter hvert vil de få flere celler, og da vil effektiviteten kunne forbedres til disse nivåene, sier Green til nyhetsbyrået AFP.

Forskningen skal publiseres i tidsskriftet Progress in Photovoltaics.

Les også: Her vil de bygge Europas største solkraftverk

46 prosent

De australske forskerne er imidlertid ikke de eneste som hevder å ha satt rekord.

Tidligere denne måneden meldte franske Soitec og CEA-Leti og tyske Fraunhofer at de har utviklet en såkalt multi-junction-celle som er målt til 46 prosent effektivitet på en innstrålingsnivå tilsvarende 508 soler. Disse resultatene er bekreftet av det japanske AIST-instituttet, skriver EE Times.

Cellene består av fire underceller som hver konverterer en fjerdedel av de innkommende fotoene i bølgelengdene mellom 300 og 1750 nanometer til elektrisitet.

– Dette bekrefter at vi gjorde det riktige teknologivalget da vi valgte å utvikle denne four-junction-solcellen, og gir klare indikasjoner på at vi kan vise frem 50 prosent effektivitet i nær fremtid, sier utviklingssjef Jocelyne Wasselin i Soitec.

Og forskjellen på disse teknologiene? Martin Green sier til Motherboard at deres resultater gjelder for bruk i et system av "fornuftig" størrelse, inkludert alle optiske tap som inntreffer når de skal føre sollyset frem til cellen.

De tysk-franske resultatene ser ut til å være på et mer laboratoriemessig stadium.

Les også:

Velger solceller fremfor solfangere i nytt prestisjeprosjekt  

Tirsdag åpner det som blir Norges største solcelleanlegg

IEA: Solenergi kan bli energikilde nr. 1  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.