Fagforeningen Tekna publiserte torsdag kveld sin årlige lønnsstatistikk. Den viser Disse ingeniørene er årets lønnsvinnere .
Lønningene for ferske sivilingeniører i næringslivet har kun økt med 1,8 prosent i år. I staten har begynnerlønnen økt med bare 1,4 prosent.
For NTNU-student Kåre Johan Haarr (26) er ikke lønn det viktigste. Til våren starter han som assisterende prosjektleder i Statsbygg.
(Se alle tallene lenger ned i saken)
- Tjeneste fra 2015: Sjekk om du tjener for lite
– Trygge rammer
– Selvfølgelig er lønn en viktig faktor, men jeg tror man bør se på totalpakken. Muligheten for å opparbeide meg nyttig erfaring og få spennende arbeidsoppgaver er viktige faktorer for meg, forteller Haarr.
– Jeg mener staten gir trygge rammer for nyutdannede sivilingeniører, samtidig som man har muligheten til å delta i spennende prosjekter, forteller studenten.
Han takket ja til Statsbygg-jobben blant annet fordi han ønsker en spennende arbeidshverdag.
– Jeg har lyst til å jobbe på byggherresiden av bransjen der jeg har muligheten til å følge prosjekter fra tidligfase til bygget står ferdig. I tillegg ønsker jeg en jobb som gir meg gode muligheter til å delta i store og komplekse prosjekter. Dette tror jeg kan gi meg svært verdifull erfaring, samt en spennende arbeidshverdag.
Han mener også at Statsbygg virker som en bedrift som ønsker å utvikle og investere i hver enkelt medarbeider, og trekker for eksempel frem ordningen Prosjektakademiet for ansatte som ønsker å utvikle sine ferdigheter innen prosjektledelse.
Her er vinnerne
I år har begynnerlønningene for sivilingeniører økt mest i kommunene – med 3 prosent.
I snitt tjener de 495.043 kroner.
Begynnerlønnen for sivilingeniører i staten er i snitt 449.831 kroner. I privat sektor er den 509.220 kroner.
- Les også: Her er ingeniørmangelen størst
Staten ligger etter
Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg synes det er synd at lønningene for ferske sivilingeniører i staten henger etter.
– Staten utmerker seg også her, med den laveste begynnerlønnen. De ligger ganske langt etter og forskjellen øker bare etterhvert som tiden går, sier hun.
– Det er synd, for det er mange spennende oppgaver i offentlig sektor også, sier hun.
Hun mener også at offentlig sektor i dag har et stort behov for teknologikompetanse, både i forbindelse med det grønne skiftet, modernisering og digitalisering.
– Da må man ha mulighet for å gjøre de riktige prioriteringene for å sikre seg disse folkene, sier hun.
Tekna-presidenten synes det er et overraskende stort lønnsgap mellom staten og privat sektor, tatt i betraktning hvordan situasjonen er i arbeidsmarkedet.
– Hvis man skal etablere seg, kjøpe hus og starte familie, så er man opptatt av lønn. Så enkelt er det, sier hun.
Hun er mer fornøyd med hva kommunene har gjort.
– Begynnerlønnen i kommunal sektor er på høyde med privat sektor. Det gjør at kommunene er konkurransedyktige når det gjelder å få tak i de unge talentene. De må nå kjenne sin besøkelsestid og rekruttere den kompetansen de lenge har manglet, sier Randeberg.
- Øystein (50) har en CV få kan matche: Øystein (50) har CV få kan matche - blir ikke invitert på intervju
Begynnerlønn i olja: 521.330
I oljebransjen og leverandørindustrien er økningen i begynnerlønn hele tre prosent. Det skyldes imidlertid utslag av kuttene på statistikken.
En fersk sivilingeniør i denne bransjen tjener i år i snitt 521.330 kroner.
– Bransjen har ikke ansatt så mange og det er kun de aller beste som faktisk får jobb. De rekrutterer veldig få og rekrutterer de veldig spisst, og da er de villige til å betale for det, sier Randeberg.
Tekna-presidenten er bekymret for å få en tapt generasjon i denne bransjen.
I oljebransjen er det slik at man har kvittet seg med så mange unge medarbeidere, at dette har dratt snittlønnen opp. Randeberg mener det er bekymringsfullt for oljebransjen og leverandørindustrien at man kvitter seg med de yngste.
– Da kan man få et problem på sikt. Du risikerer å miste en generasjon, sier hun og mener bedriftene må tenke seg om og vise at de kan være attraktive arbeidsgivere fremover også.
Skal fortsatt ansette nyutdannede
Statoil er den største operatøren på norsk sokkel. De svarer slik på Teknas bekymring om en tapt generasjon:
– Selv om Statoil og resten av industrien for øyeblikket justerer kostnadsnivået og antall ansatte, vil vi sikre at vi også fremover kan rekruttere lærlinger, sommerstudenter og nyutdannede, skriver Knut Rostad, pressetalsmann i Statoil til Teknisk Ukeblad.
Han peker på at gjennomsnittsalderen i industrien er relativt høy med mange ansatte som nærmer seg pensjonsalderen. Han forteller også at det vil være et høyt aktivitetsnivå på norsk sokkel i mange år fremover og at få næringer har et større behov for mer kunnskap.
– Vi vil derfor fortsatt ha fokus på utdanning, forskning og rekruttering av lærlinger og masterstudenter i årene som kommer, skriver han.
Han forteller at de opprettholder rekruttering av lærlinger med rundt 130 i 2016, omtrent på samme nivå som i 2014 og 2015. Videre skal de rekruttere over 300 sommerstudenter og 50 nyutdannede.
- Siving-ene er vinnerne: Siving-ene er vinnerne: Nyutdannede realister sliter på arbeidsmarkedet