KLIMA

Forskning skal få fart på klimaforhandlinger

Jordklode Klima Klimamøte København 2009
Jordklode Klima Klimamøte København 2009 Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
15. juni 2011 - 07:39

Sterkere økonomisk vekst, ny forskning og mer bekymring for klimaendringene i befolkningen kan få de fastkjørte klimaforhandlingene til å bevege seg videre.

Det tror eksperter som nyhetsbyrået Reuters har intervjuet i forbindelse med et pågående klimamøte i Bonn i Tyskland.

– Gi fem milliarder til teknologi

Utsendinger fra hele verden er samlet i byen i et nytt forsøk på skape fortgang i forhandlingene. Samtalene avsluttes fredag, men så langt er det ikke meldt om noe gjennombrudd.

– Vi er ikke på rett spor. I øyeblikket befinner vi oss langt unna en situasjon hvor vi kan bremse den globale oppvarmingen på en kostnadseffektiv måte, konstaterer Rajendra Pachauri, lederen for FNs klimapanel.

– USA er klima-håndbrekk

År uten avtale

Selv EU, som i mange år har vært en av de ivrigste pådriverne for tiltak mot klimaendringene, tror nå det vil gå flere år før en ny internasjonal avtale om utslippskutt kommer på plass.

I 2014 eller 2015 vil det være realistisk å håpe på en avtale, tror EUs forhandlere i Bonn.

Det betyr i så fall at det vil oppstå et gap fra Kyoto-avtalen utløper nyttårsaften neste år, til verdens land eventuelt klarer å enes om et nytt rammeverk. I mellomtiden vil det ikke finnes noen internasjonalt avtale som regulerer utslippene av klimagasser.

– Kan miste tilliten til klimaforhandlingene

– Mer bekymret

Rajendra Pachauri tør ikke spå når det vil komme et gjennombrudd i forhandlingene. Men han tror graden av bevissthet i befolkningen i forskjellige land vil spille en viktig rolle.

Lederen for klimapanelet sier han har inntrykk av at mange mennesker, også i USA, gradvis blir mer bekymret for klimaendringene. En av årsakene er at folk opplever ekstremvær.

I fjor ble om lag 42 millioner mennesker tvunget på flukt på grunn av naturkatastrofer. Flommen i Pakistan var en av de mest ødeleggende.

Områder sør i USA har i vår blitt rammet av den verste tørken siden 1930-tallet. I tillegg har det vært både tørke og flom i deler av Kina.

Tviler på globale klimaløsninger

Venter på rapport

Den forrige rapporten til FNs klimapanel i 2007 bidro til å bringe menneskeskapte klimaendringer høyere på den politiske dagsordenen.

Elliot Diringer fra den amerikanske tankesmien Pew Center on Global Climate Change tror den neste hovedrapporten, som skal være ferdig i 2014, kan få en lignende effekt.

– Mange har øynene rettet mot den neste rapporten. I tillegg behøver vi fortsatt bedring i den globale økonomien, sier Diringer.

Økt økonomisk vekst fører i utgangspunktet til større utslipp, men mange analytikere tror klimaforhandlingene ville gått lettere uten de økonomiske problemene i kjølvannet av finanskrisen.

– Uaktuelt å løse lette klimaspørsmål først

– Små skritt

Offisielt er målet fortsatt å ta et langt skritt videre på det neste store klimamøtet som skal holdes i Sør-Afrika i desember. Stadig flere lurer imidlertid på hva det vil være mulig å oppnå her.

– Jeg antar at vi vil se små skritt, og ikke store sprang, i denne fasen, spådde Storbritannias energiminister Charles Hendry under et møte om energi og klima som Reuters arrangerte denne uken.

I Bonn har klimaforhandlerne etter sigende brukt mye tid på å diskutere timeplanen for de videre samtalene. En av de mer grunnleggende konfliktene dreier seg om Kyoto-avtalen bør videreføres, eller erstattes med en helt ny klimaavtale.

Enkelte land har stilt spørsmål ved om det er noe poeng i å holde flere klimamøter før den store konferansen i Sør-Afrika. I så fall må det skje framskritt i Bonn, framholdt Colombias delegasjon da møtet i den tyske byen åpnet i forrige uke.

FNs klimaprosess berget inntil videre

Forbereder seg på periode uten klimaavtale

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.