Kampen om de gamle analoge TV-frekvensene ble avgjort av myndighetene TV tapte frekvenskampen .
NRK kan bli alene i bakkenettet sto mot Krever bredbånd i nye frekvenser – og sistnevnte vant.
Les også: Derfor taper RiksTV
Anført av Sverige og Tyskland – og ikke minst daværende it-kommissær i EU, den meget beslutningsdyktige Vivane Reding – har EU lenge arbeidet for det samme, uten å få på papiret et vedtak om full harmonisering.
Fra glede til skuffelse
Det vil si, det var inntil meldingen ble sluppet via EUs egne medietjeneste i går om at også unionen nå prioriterer mobilt bredbånd i restfrekvensene fra analog-TV, den såkalte «digitale dividende».
– For et år siden jublet vi over å vunnet kampen, og over et godt vedtak. Siden har dette gått over i frustrasjon over tungrodd byråkrati. Saken har i tiden etterpå ligget hos Samferdselsdepartementet, uten at frekvensauksjonen alle har ventet på har kunnet finne sted, sier generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge.
Tidsbruken i departementet har her hatt svært negative konsekvenser, mener han.
– Nå har EU utlignet det forspranget Norge hadde. Et forsprang norsk it/telekombransje kunne ha brukt til å utvikle potensielt eksportérbare tjenester og tekniske løsninger for denne plattformen, sier Hoff til Teknisk Ukeblad.
På etterskudd
Samferdselsdepartementet anslo da saken ble vedtatt at det ville bli avholdt en auksjon med påfølgende frekvenstildeling denne høsten.
Fortsatt er det heller ikke sendt ut høringsutkast som angir vilkårene for auksjonen.
Det betyr dermed at selve auksjonen ikke skjer i høst, og neppe heller finner sted før ut i 2011, innrømmet avdelingsdirektør Jørn Ringlund i Samferdselsdepartementet overfor digi.no. Han ville derimot ikke uttale seg om årsaken til forsinkelsen.
Per Morten Hoff synes det er «besynderlig» at arbeidet ikke har gått fortere.
– Vi ser her et eksempel på hvordan forvaltningen er et av leddene som påvirker norsk konkurranseevne. Vi føler at et stykke framsynt norsk it-politikk nå er blitt nullet ut av treg saksbehandling, sier Hoff.