KRAFT

– Forstår de hvor alvorlig dette er?

ETTERLYSER TYDELIGHET: Fungerende leder i Stortingets energi- og miljøkomité, Siri A. Meling (H) etterlyser tydelighet og ambisjoner fra OED i arbeidet med å øke antall utenlandskabler til og fra Norge.
ETTERLYSER TYDELIGHET: Fungerende leder i Stortingets energi- og miljøkomité, Siri A. Meling (H) etterlyser tydelighet og ambisjoner fra OED i arbeidet med å øke antall utenlandskabler til og fra Norge. Bilde: Jannicke Nilsen
Øyvind Lie, Jannicke NilsenØyvind Lie, Jannicke Nilsen
8. apr. 2011 - 08:31

Wien – Jeg lurer på om Ola Borten Moe og Eli Blakstad forstår hvor alvorlige og negative signaler de sender energibransjen. Jeg er redd de ikke innser hvor viktig dette er for norsk verdiskapning og Norge som energinasjon, sier stedfortredende leder i Stortingets energi- og miljøkomité, Siri A. Meling (H) til Teknisk Ukeblad.

Lunken

I går overvar Meling statssekretær Eli Blakstads presentasjon av norsk energipolitikk til krafttoppene på Energi Norges vinterkonferanse i Wien.

Blakstad måtte forsvare uttalelser fra olje- og energiminister Ola Borten Moe, som er lunken til det store fokuset på utenlandskabler og sier nei til økt krafteksport kun for eksportens skyld.

Les også: Nye kraftlinjer til Europa: – Ingen endring i politikken

Forsyningssikkerhet

Blakstad sa i går at hun hadde fått med seg at kraftbransjen er opptatt av å få flere utenlandskabler.

– Dette har vært en pågående diskusjon over lang tid, og den pågår fortsatt. Vi er avhengig av utveksling med utlandet, men forsyningssikkerheten har prioritet nummer en, sa Blakstad på spørsmål fra Teknisk Ukeblad om hun mener det er viktigere å øke kraftproduksjonen innenlands enn å bygge utenlandskabler.

Les også: – Vind på anabole steroider

– Usikkerhet

Meling var oppgitt etter Blakstads innlegg i går, og mener den nye politiske ledelsen i OED glemmer at energibransjen kanskje er den mest langsiktige næringen i Norge, hvor det gjerne tar ti år å gjennomføre vedtatte utbygginger.

– Det er nå EU legger sin strategi for framtiden, det er nå de kan tilpasse sine planer etter hva Norge kan tilby, og det er nå vi må vise at vi har ambisjoner. De skaper en veldig usikkerhet ved å ikke sende noen signaler overhodet. De er veldig tilbakelente, sier Meling.

– Trenger kabler

Konserndirektør Wenche Teigland i BKK mener Norge trenger utenlandskabler både av hensyn til forsyningssikkerheten og fordi Norge kan tjene mye på å eksportere til utlandet.

– Borten Moe tar feil. Så lenge vi har et vannkraftbasert system som er sårbart for tørrår, vil vi være avhengig av kabler fra utlandet, sier Teigland.

– Tenke seg om

Teigland tolker den nye olje- og energiministerens uttalelser som et feilskjær, og håper at det ikke kommer flere lignende uttalelser fra den ferske statsråden.

– Når han får tenkt seg om, tror jeg han innser at kabler og utvekslingskapasitet er en god løsning både for verdiskapning og klima. Han bør ikke komme med flere slike uttalelser, mener Teigland.

– Det er ikke noe mål i seg selv å eksportere kraft til Europa, sa olje- og energiministeren til Teknisk Ukeblad i starten av april.

Ikke bekymret

Administrerende direktør Oluf Ulseth blir ikke uroet av signalene fra OED.

– Det vi har fått høre av statssekretæren i dag var at det ikke var endringer. Hun understreket tydelig verdiskapningspotensialet ved kablene, at vi må se det norske markedet i sammenheng med det europeiske og at vi trenger mer kapasitet. Det ser vi på som positivt, sier Ulseth.

EU - krav kommer

Agder Energi er på eiersiden i NorGer som vil bygge kabel til Tyskland, og Nysted tror EUs fornybarpolitikk og kravet om å bygge ut mer fornybar kraft vil bli avgjørende for Norges kabelpolitikk.

– Hvis man setter seg inn i hva som kommer fra EU, er det klart at man må agere og forberede seg på framtiden. Og den kommer sannsynligvis raskere enn norsk kraftbransje er klar over, sier Nysted.

Statnett-sjef Auke Lont lar seg heller ikke vippe av pinnen av den ferske energiministerens uttalelser.

– Jeg opplever ikke at det er noen endring av politikken. Det er” business as usual” slik jeg ser det. Og så er det noen systemmessige begrensninger som vi uansett må håndtere. Spenningsoppgraderingen i Sør-Norge kan stå ferdig tidligst i 2016 eller begynnelsen av 2017, så den første kabelen etter Skagerrak 4 kan ikke kobles opp før det, sier Lont.

– Vi vil være veldig forsiktige med å koble til for mye av gangen. Vi vil ha full kontroll på systemintegriteten, det taler for at det vil komme en kontrollert utbygging, sier Lont.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.