Offshore vindkraftanleggene Havsul I, II og IV skulle samme produsere 500 MW og 4,5 TWh energi utenfor Mørekysten.
Havsulprosjektet trekker fram at det er like mye energi som alle øvrige eksisterende og planlagte vindparker i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag til sammen.
Nå er det klart at bare Havsul I får konsesjon. I dag ga Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) avslag på konsesjonssøknadene for Havsul I og IV.
Konflikt med fugl
Årsaken er at NVE ønsker mer kunnskap om virkningene av offshore vindkraft på fugl langs Mørekysten. Havsul IV kommer i direkte konflikt med et planlagt naturreservat for sjøfugl på Orskjæra utenfor Averøy.
Kalle Hasstvedt i Havsulprosjektet er både glad og skuffet over avgjørelsene fra NVE.
- Vi er på en måte glad for, på vegne av Sandøy kommune, at Havsul I har fått konsesjon. Samtidig er vi både skuffet og overrasket på vegne av Eide og Haram kommuner at Havsul II og IV ikke har fått konsesjon. Bakgrunnen er at det er behov for kraft regionalt og stort behov for fornybar energi nasjonalt, sier Hesstvedt.
Havsulprosjektet vil nå se på hvordan de vil håndtere avslagene fra NVE.
Skal vurdere
- Er dette endelig spiker i kista for Havsul I og IV?
- Vi skal nå gå inn og se på konsesjonsvedtakene, og se hva som er argumentasjonen for avslagene. Vi tar dem til etterretning, vi skal nå se på hva vi kan gjøre videre, blant annet i dialog med våre industrielle partnere, sier Hesstvedt.
Anlegget som har fått konsesjon, Havsul I, skal ligge utenfor Harøya i Sandøy kommune i Møre- og Romsdal.
Anlegget må imidlertid flyttes lenger ut fra land, enn opprinnelig planlagt. Årsaken er at NVE vil redusere den visuelle virkningen av anlegget fra land.
1 TWh
Havsul 1 vil kunne produsere om lag 1 TWh, og den store kraftmengden er ifølge NVEs pressemelding hovedårsaken til at konsesjonen gis.
Ifølge NVE vil årsproduksjonen gi et betydelig bidrag til forsyningssituasjonen i Midt-Norge.
Etter planen skal kraften fra Havsul I mates inn i transformatorstasjonen på Nyhamna i tilknytning til Ormen Lange-anlegget.