Investeringsnivået på norsk sokkel vil ingen ende ta, og i dag la Norsk olje og gass frem sin egen konjunkturrapport for olje- og gassindustrien.
Ifølge interesseorganisasjonen forventes investeringene å øke fra omtrent 184 milliarder i år til 205 milliarder kroner i 2017.
Selv om den prosentvise veksten gjennom denne perioden er forholdsvis jevn, bemerker Norsk olje og gass at investeringene for 2012 allerede ligger 30 milliarder over nivået i 2011. Det betyr at veksten allerede starter på et høyt nivå.
Les også:
Mange og hurtige utbygginger
– Frem mot 2014 er vil felt i drift være den viktigste investeringsdriveren. Felt som Ekofisk, Troll og Åsgard får store investeringer fremover, sier fagsjef i økonomi i Norsk olje og gass, Bjørn Harald Martinsen.
Investeringsanslagene er også høyere enn det Norsk olje og gass la til grunn i fjorårets rapport. Ifølge organisasjonen skyldes det mange til dels store funn, som skal bygges ut raskt. I tillegg har produksjonsboring kommet langt opp på listen over investeringer, og gir utslag i nye borestrategier.
Jevn kostnadsøkning
Til tross for skyhøyt investeringsnivå, og fare for en kostnadseksplosjon, ser man en jevnere kostnadsutvikling fremover.
– Riggmarkedet vil bli mer romslig, og vi anslår at det vil gå fra 30 til 40 norske rigger som opererer på norsk sokkel. Jeg tror vi skal klare å dra unna alle aktiviteter med dagens kapasitet i næringen, sier Martinsen.
Det forventes at det generelle kostnadsnivået på norsk sokkel i 2017 vil være 27 prosent høyere enn i 2012. Kostnadsveksten fra 2012 til 2013 anslås til 6,5 prosent, mens de påfølgende årene mot 2017 vil det være mellom fire og fem prosent økning.
Les også: Oljebransjen tømmer Norge for ingeniører
Globale utfordringer
– Dette innebærer at kostnadsutviklingen på sokkelen fortsatt vil overstige den anslåtte konsumprisutviklingen med en god margin, men samtidig være klart lavere enn kostnadsutviklingen de siste årene frem mot starten av finanskrisen, skriver Norsk olje og gass i rapporten.
Som rapportens tittel tilsier er norsk olje- og gassektor preget av “gode utsikter, men globale utfordringer”.
Les også: Skyhøye oljeinvesteringer forsinker prosjekter
22 funn i fjor
I 2011 ble et for første gang på 14 år gjort større funn enn antatt årsproduksjon på norsk sokkel.
– Vi hadde totalt 22 funn på norsk sokkel i fjor. Også så langt i år har vi fem gode funn, som kan gi en milliard fat oljeekvivalenter i produksjon, sier Martinsen.
Men en turbulent verdensøkonomi lurer i bakgrunnen, og gjør markedsutsiktene for norsk olje og gass usikre.
Vil åpne LOVE
Store funn til tross, så ønsker står åpningen av Lofoten og Vesterålen høyt på ønskelisten til Norsk olje og gass.
Rapporten peker på at det vil være en relativt flat oljeproduksjon fra norsk sokkel frem mot 2025, og å så falle. Gassproduksjonen vil nå en topp rundt 2020, og så falle.
– Det betyr at vi fortsatt trenger nye funn for å opprettholde dagens nivå i produksjonen, sier Martinsen.
Les også: Gassrør til Barentshavet i 2020
Vil sikre jevnt nivå
Direktør i Norsk olje og gass, Gro Brækken, ønsker tilgang på mer areal for oljeselskapene å lete på.
– Åpning av et av de mest lovende områdene på norsk sokkel, havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, kan sikre et jevnt høyt aktivitetsnivå for oljeselskapene og leverandørindustrien også etter 2020, og bidra til en industriell utvikling lokalt og regionalt, sier Brækken.
Les også:
USA kan bli verdens ledende oljeprodusent
Advarer om rompetroll i evakueringsinstrukser
Produserte det dobbelte av estimatet og firedoblet levetiden