Oljeindustriens Landsforening (OLF) forventer at regjeringen setter i gang en konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen, på samme måte som gårsdagens startskudd for konsekvensutredning av Jan Mayen.
Les også: Jan Mayen-åpning i gang
–- Konsekvensutredningen av Jan Mayen er en naturlig prosess i forbindelse med forvaltningsplanen for Norskehavet. Likevel er det viktigste spørsmålet åpningen av Lofoten og Vesterålen, og at området blir konsekvensutredet. Det har hele næringen og alle oljeselskapene poengtert, sier informasjonssjef i OLF, Roger Pedersen, til Teknisk Ukeblad.
Ikke attraktivt
–- Opplever dere Jan Mayen som en avledning fra Lofoten og Vesterålen?
– Det vil jeg ikke spekulere i. Vi ser nå frem til at regjeringen legger frem petroleumsmeldingen og hele forvaltningsplanen, som er varslet til våren. Vi forventer nå at det blir satt i gang en konsekvensutredning, sier Pedersen.
Oljeindustrien anser ikke havområdene utenfor Jan Mayen som særlig attraktivt for leting etter olje og gass.
– Det er små forventninger til å finne hydrokarboner ved Jan Mayen, og det er langt unna marked og infrastruktur. Det vil kreve enorme investeringer og enorme funn for å være lønnsomt. I Lofoten og Vesterålen er det kjent geologi og lett tilgjengelige områder. Det er et naturlig neste skritt når det kommer til åpningen av nye områder. Skal man opprettholde næringens kompetanse, må man få dette på plass snarlig, sier Pedersen.
Les også: Jan Mayen kan ha et nytt Trollfelt
Andre tidsperspektiv
Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen avviser at Jan Mayen er en slags avledning fra den opphetede debatten om Lofoten og Vesterålen.
– Jeg mener dette er langsiktig jobbing som jeg er ansvarlig for blir gjort. Barentshavet Øst og Lofoten har andre tidsperspektiv enn Jan Mayen, sier han.
Les også: T vinges til oljejakt på Jan Mayen