KRAFT

Fra skrivebordet til en vindturbin på havet

ÅPNET: Pilotanlegget for Sways flytende vindturbin, Sway 1, ble i dag åpnet i Hjeltefjorden ved Kollsnes.
ÅPNET: Pilotanlegget for Sways flytende vindturbin, Sway 1, ble i dag åpnet i Hjeltefjorden ved Kollsnes. Bilde: Maria Amelie
Maria Amelie
10. juni 2011 - 22:30

BERGEN: Vindturbinen Sway, produsert av selskapet Sway AS, ble i dag avduket med næringsminister Trond Giske og forskere både fra Norge, USA og Japan til stede.

Les også: Hywind får en nabo

– En milepæl

I 2002 ble det tatt patent på Sway-teknologien, og nå har man utviklet en prototype som skal stå i Hjeltefjorden ved Kollsnes utenfor Bergen.

Den er delvis finansiert gjennom investeringsstøtte fra Forskningsrådet og driftsstøtte fra Innovasjon Norge.

Testene av prototypen vil ta cirka ett år. Prisen på en fullskala vindturbin vil bli rundt 200 millioner kroner.

– Alt dette startet bare med en idé på skrivebordet for ti år siden, og nå er vi klare med en prototype. Det er en veldig stor milepæl at vi kan starte på verifiseringsprosessen, sier Eystein Borgen, en tydelig stolt oppfinner av Sway-turbinen.

Han jobber nå i Sway Turbiner, som fokuserer på utvikling av selve turbinen og rotoren med Sway-teknologien. Sway AS har nå blitt et selvstendig selskap med fokus på hele vindturbiner.

Les også: Oljebase lager Sway-flyter

Trond Giske klippet den røde snoren under åpningen av Sways pilotanlegg.
OFFISIELL ÅPNING: Trond Giske klippet den røde snoren under åpningen av Sways pilotanlegg. Maria Amelie

– Dere er pionerer

– Dere er pionerer. Dere skaper nytt, sa næringsminister Trond Giske under åpningstalen til Sway rett etter at han klippet det røde båndet ved vindturbinen.

– Det finnes veletablerte teknologier for vindturbiner på land og grunt vann. Både tyskerne og britene investerer nå stort i slike vindturbiner. Når det gjelder Sway AS, så har de kommet opp med noe helt nytt, altså en flytende installasjon som kan stå på havet i opptil 300 meter dybde. Deres teknologi er veldig kostnadseffektiv og stiller sterkt i den prismessige konkurransen når det gjelder vindturbiner, sier næringsministeren til Teknisk Ukeblad.

SINTEF:

DÅPEN: Gudmor Gunn Ovesen, direktør i Innovasjon Norge,  står klar med flasken som skal knuses under dåpen av Sway 1.
DÅPEN: Gudmor Gunn Ovesen, direktør i Innovasjon Norge, står klar med flasken som skal knuses under dåpen av Sway 1. Maria Amelie

Lettere enn Hywind

I motsetning til Statoils Hywind-turbin, som allerede er i drift utenfor Karmøy, vil Sway være lettere. Sway er også mer bevegelig fordi hele strukturen roterer, ikke bare overdelen, som hos Hywind.

På den måten kan vindturbinen få mest mulig ut av vindretningene, samtidig som det kan bli en utfordring i situasjoner hvor vind og bølger går i forskjellige retninger.

Sway består av et rør, hvor den tjukkeste delen er festet til et tynnere undertårn med en rotor.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Turbinbladene står bak maskinhuset på toppen, i stedet for foran. Dette bidrar også til å øke effektiviteten.

Les også: Ønsker Hywind til Japan

Vind mot atomkraft

Miljøvennlig vindteknologi blir mer aktuelt i lys av jordskjelvet i Japan våren 2011, hvor kjølesystemet ved atomreaktoranlegget brøt sammen.

Det førte til radioaktive utslipp til luft og til havs.

Under åpningen var både forskere fra Japan, Spania og USA til stede.

Roger D. Aines fra Lawrence Livermore National Laboratory ( LLNL) kunne fortelle at de har vært i kontakt med Sway lenge.

Han ønsker å følge med på den videre utviklingen av prototypen med tanke på å hente den inn til California.

Tyskland stenger atomkraftverkene innen 2022

Adm.dir. Marian Nymark Melle fra CMR Prototech (f.v.), næringsminister Trond Giske, direktør Gunn Ovesen fra Innovasjon Norge og daglig leder i Sway, Michal Forland, etter åpningen av Sway 1.
FORNØYDE: Adm.dir. Marian Nymark Melle fra CMR Prototech (f.v.), næringsminister Trond Giske, direktør Gunn Ovesen fra Innovasjon Norge og daglig leder i Sway, Michal Forland, etter åpningen av Sway 1. Maria Amelie

Store kostnader

Flytende vindturbiner innebærer ikke direkte lokale inngrep, men står samtidig overfor andre problemer, som røffe værforhold og store temperaturforskjeller i havet.

Saltvann bidrar til rust og slitasjeskader, og vindmøllene vil ha store vedlikeholdskostnader og kort levetid.

Ødelegger utsikt

Hovedargumentene mot vindturbiner langs kystlinjen i Norge har bygd på estetiske hensyn, og hensynet til lokalt fugleliv.

Utviklingen av flytende vindturbiner som kan stå midt i havet kan være en måte å løse disse problemene på.

Tilgangen på areal for flytende vindturbiner i havet vil også være større.

Daglig leder i Sway, Michal Forland (f.v.), oppfinneren Eystein Borgen og Jon Erik Borgen fra Inocean lytter til Trond Giskes åpningstale - med Sway-turbinen i bakgrunnen.
STOR DAG: Daglig leder i Sway, Michal Forland (f.v.), oppfinneren Eystein Borgen og Jon Erik Borgen fra Inocean lytter til Trond Giskes åpningstale - med Sway-turbinen i bakgrunnen. Maria Amelie

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.