For tre år siden spurte Alcatel Lucent forskerne sine på Bell Labs om hva som ville bli det neste virkelig store innen telebransjen.
Én idé skilte seg ut: En helt ny måte å kommunisere på, ble det sagt.
Du kunne også si det på en annen måte: Forskerne vil bruke avansert teknologi for å gjenskape måten mennesker alltid har kommunisert på – å snakke sammen i samme rom.
Barnets navn: Immersive Communication – fordypet kommunikasjon.
Ingenting slår personlig oppmøte
– Når vi kommuniserer, har vi det vi kaller 7-38-55-regelen. Og det går på hvor effektivt vi overfører budskap, innleder sjefsteknologen i Alcatel Lucent, Marcus Weldon.
Skriftlig kommunikasjon, som e-post, er 7 prosent effektivt.
Tale, som ved bruk av telefon, er 38 prosent effektivt.
Kroppsspråk, som ved video, er 55 prosent effektivt, illustrerer han.
Videokonferansebruken tar av: Lys gjennom askeskyen
3D-TV nærmere enn du tror: 3D-brikkene faller på plass
– Men det er langt igjen til hundre prosent – som vi får når vi er sammen. Det er det vi har tenkt å bruke teknologi til å gjøre noe med, sier Marcus Weldon.
Alt i ett
Den enkleste måten å beskrive det Alcatel Lucent driver med, er å sammenligne det med en slags blanding av Skype og dataspill i form av en nettskytjeneste.
Akkurat som Skype, vil de bruke de dingsene vi allerede har (mobiltelefoner, PC-er eller TV-er), som utstyrt med kameraer og mikrofoner av ulike typer vil kunne formidle video og lyd.
Les også: Snart ser TV-en din på DEG
Men i stedet for å opprette slikt samband mellom to eller flere parter vil en nettskytjeneste fungere som knutepunkt. Her vil signalene plukkes fra hverandre, settes sammen på nytt og sendes tilbake til deltakerne.
Når det kommer tilbake, sitter deltakerne sammen i samme rom og snakker med hverandre.
Systemet, som trenger tilgang på stor datakraft, stripper både bakgrunnen fra videoen og bakgrunnsstøy fra lyden.
Digitale Avatarer
– Dette kommer til å bli et fantastisk nytt kommunikasjonsverktøy både privat og på jobben. Vi ser at vi kan utvide både funksjonalitet og kvalitet betydelig fra de tidlige forsøkene vi har gjort, sier Weldon.
Ved å bruke to kameraer kan man lage en tredimensjonal modell av personene som snakker sammen og bruke det til å la dem se på hverandre når de snakker på en mer realistisk måte.
Les også:
– Rent teknisk bruker vi tung regnekraft til å bygge digitale avatarer som vi setter sammen, men samtalepartnerne kjenner dem igjen som seg selv og hverandre, sier Weldon.
Tegne digitalt
Systemet vil også kunne kjenne igjen f. eks en papplate og bruke den som en slags digital bluescreen.
Hold den opp foran kameraet, og den er gjenkjent. Så kan systemet hente opp en PowerPoint, et røntgenbilde eller noe annet og legge den på papplata.
Senere kan man holde den opp og bruke fingeren til å tegne på den, akkurat som om man tegnet på en tavle med kritt.
Les også: Norsk system halverer prisen
Krever investeringer
Alcatel Lucent-teknologen peker på at en viktig egenskap ved det nye systemet: Det trenger ikke en egen boks i huset.
I første omgang vil det bli testet ut på fem til ti tusen pilotbrukere som en ren nettskytjeneste i andre halvår neste år. Etter hvert som teknologien modnes, vil den bli tilbudt til teleselskaper.
Det at man ikke trenger mer utstyr hjemme eller på jobben, betyr selvfølgelig ikke at det ikke trengs investeringer.
Men de må gjøres i nettet, i form av datasentraler som i tillegg til dagens vanlige prosessorer må utvides med grafikkprosessorer og signalprosessorer.
Les mer her: Norge skal bli datasupermakt
Fjellhall-rivaler samlet ut for Cern
– Telemarkedet for tale har vært på rundt en trillion dollar, men faller stadig. Jeg tror denne typen naturlig kommunikasjon kan bidra til å hente tilbake noe av det markedet teleselskapene har mistet. Kanskje vi til og med kan bygge et enda større marked ved å ta omsetning fra andre markedet – som reisemarkedet, sier Marcus Weldon.
Les også: Vil kutte hver fjerde flyreise