I en årrekke har industrien, med Norsk Industri og LO-forbundet Industri Energi i spissen, etterlyst et nytt industrikraftregime, som kan avløse de gunstige kraftavtalene en rekke kraftintensive industribedrifter har i dag.
Demonstrasjoner utenfor Stortinget har blitt en årlig foreteelse, og tålmodigheten med regjeringen er forlengst borte.
Likevel jobber partene fortsatt med å jobbe fram løsninger.
Fransk løsning
Nå står en fransk løsning på industrikraftproblemet på agendaen.
Der norske myndigheter tidligere har skyldt å EUs strenge regler for statstøtte, har den franske stat klart å utarbeidet lovgivning som legger til rette for at bedrifter går sammen om store, langsiktige kjøpsavtaler for kraft.
- Frankrike har lagt til rette for at industribedrifter skal finne det fordelaktig å etablere et innkjøpssamarbeid på kraft. Bedriftene går ut på anbud i Europa, går sammen om å kjøpe kraften, og betaler en del av kjøpesummen på forhånd. Det blir nesten som om de skulle bygget kraftverk selv, sier Svein Sundsbø i Norsk Industri.
Strenge vilkår
Konsortiumet går under navnet Exeltium, og består av et 30-talls bedrifter som er storforbrukere av kraft.
Kraften kjøpes etter bestemte kriterier. Salget skal for eksempel ikke gå på bekostning av kraften som resten av samfunnet trenger. Kraftprodusenten forplikter seg også til å bygge ut ny kraftproduksjon for å oppfylle kraftavtalen, dersom det er behov.
Blant bedriftene som deltar i Exeltium er blant annet Norske Skogs fabrikker i Frankrike.
Norsk Industri utarbeider nå på oppdrag fra Olje- og energidepartementet skisse over hvordan et slikt konsortium kan se ut i Norge. Skissen skal leveres OED i løpet av høsten.
Forbundsleder Leif Sande gir ikke olje- og energiministeren god tid.
Ikke valgseier
- Tiden begynner å renne ut for regjeringen. Det er bare ett år igjen til valget, og jeg kan aldri tenke meg at de blir gjenvalgt dersom de ikke får til et nytt industrikraftregime. Ikke minst vil Arbeiderpartiet være utsatt. Dette er regjeringens siste sjanse, sier Sande, som mener regjeringen ikke trenger å snu mange steiner for å komme i mål.
- Dette er enkle ting. De kan innføre den franske energikraftmodellen, eller andre fullt anvendbare kraftmodeller. Og så må de snu i hjemfallssaken, sier Sande.
Gjennomgått
Den franske løsningen er nøye debattert og gjennomgått av EU-kommisjonen.
- Vi kan gjøre dette innenfor rammene av EØS-avtalen. Det vil nok dukke opp vurderingspunkter, men utgangspunktet er å få til noe som er riktig i forhold til EØS, sier Sande.
- Frankrikes begrunnelse for deres industrikraftmodell, gjelder også for Norge. Flere av de samme forholdene gjør seg gjeldene her, så vi mener absolutt at dette er noe som lar seg overføre, sier Sundsbø.
Jobber videre
Statssekretær Geir Pollestad sier i en e-post at myndighetene jobber videre med å utrede nødvendig lov- og skattemessige forhold rundt en konsortieløsning, og at det er planlagt et nytt møte med Norsk Industri etter sommeren.
Pollestad presiserer imidlertid at det er snakk om kommersielle kraftkontrakter og ikke statssøtte.
Krever krafttak for industrikraft