KARRIERE

Fravær i skolen forplanter seg til jobb

FORTSETTER: Skoleskulkere drar gjerne med seg fraværstrenden når de kommer ut i arbeidslivet.
FORTSETTER: Skoleskulkere drar gjerne med seg fraværstrenden når de kommer ut i arbeidslivet. Bilde: colourbox.com
5. feb. 2010 - 07:51

Psykolog Arnstein Mykletun, som leder regjeringens ekspertgruppe om sykefravær, mener at holdningen til fravær i skolen forplanter seg til yrkeslivet.

Gruppens leder mener at barn og unges forhold til fravær er viktig for å forklare sykefraværet i arbeidslivet.

Gir problemer

– Hvis forventningene er at de må gå på skolen hver bidige dag, så vil det skape en vane og en holdning til fravær som de bærer med seg videre. Hvis de derimot overlates til å ta ansvar for egen læring, så vil kanskje de sterkeste tilpasse seg fordi de ser gevinsten langt fram i tid. Men de svakere vil trolig ta med seg problemer når det gjelder holdninger til fravær flere år fram i tid, og inn i arbeidslivet, sier Mykletun til Aftenposten.

Han tror derfor at et effektivt middel mot sykefravær i arbeidslivet kan være å stramme inn fraværsregimet i videregående skole.

Bør studeres

– Det er slående at det ikke eksisterer noe særlig forskning når det gjelder dette med fravær i videregående skole, og at det ikke finnes nasjonale oversikter over fravær. Ekspertgruppen hadde dessverre ikke tid til å fordype seg i dette, men jeg tror det er lurt om noen går skikkelig inn i dette, sier Mykletun.

I dag er det hver enkelt skole som registrerer elevens fravær. Dette føres opp på vitnemålet i ungdomsskolen og i videregående skole. Skoleeierne bestemmer selv om fraværstallene skal rapporteres videre.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) er usikker på om det har noen hensikt å samle inn nasjonale oversikter over fravær. Hun er imidlertid enig med Mykletun i at det å forebygge fravær på skolen vil forhindre sykefravær. (©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.